fa-nandor-spirit-of-hungary-vendee-globe-foldkerulo-vitorlas-verseny-imoca60-sailing-hajozashu

Vendée Globe Fa Nándor cél

Vendee Globe, Les Sables-d'Olonne, Franciaország
Útvonaltervezés Megnézem a térképen
2017. február 05 – 10.

10 nemzet vitorlázói közt magyar zászló alatt indul Fa Nándor a Spirit of Hungary 60 lábas versenyhajóval.

A 2016-17-es Vendée Globe-ra összesen 29-en teljesítették a nevezés adminisztrációs, sport és technikai követelményeit. Ez közel 50 százalékkal több versenyzőt jelent, mint a legutolsó alkalommal. 14 vitorlázó először vág neki a „tengerek Everestjének”, 15-en visszatérő hajósok.

Öten ráadásul abba a rendkívül elit csoportba tartoznak, akik negyedszerre vágnak neki a távnak. Ilyen például a 2005-ös nyertes Vincent Riou, a megállíthatatlan brit Alex Thomson, vagy a francia Jean-Pierre Dick. Pódiumon végzett már Jean Le Cam is, csakúgy, mint a már kétszer második Armel Le Cléac’h, aki Fa Nándorral és négy társukkal harmadszorra állnak majd rajtvonalra.

A nyolcadik Vendée Globe egyszerre hozta össze a verseny történelmének legfiatalabb – a svájci Alan Roura csupán 23 éves – és a legidősebb – a 66 éves, amerikai Rich Wilson – versenyzőjét. Emellett a technikai újítások terén is jelentős fejlesztést mutat be, ugyanis most jelentek meg először a „bajuszok”, amelyek oldal-, és hátszélben a hajótest minél hatékonyabb kiemelését hivatottak segíteni. Hét skipper döntött az újítás mellett abban a reményben, hogy a sebesség különbség a javukra a hosszú verseny alatt jelentős előnyt jelent majd. „Nagyon várjuk az új és a régebbi generációjú hajók versenyét, biztosan izgalmas versenyek alakulnak majd ki a hajók között minden szinten” – nyilatkozta Yves Auvinet.

Ezeket az eseményeket is neked ajánljuk