Elzárják a Sió-zsilipet a Balatonon

A vízleresztés november óta tart, aminek intenzitása a közelmúltban lehetővé tette a hajóközlekedést a Sión, a Balaton és a Duna között.

fotó © HAJOZAS.HU

117 centiméteres a Balaton vízszintje. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltsége ezért megkezdte a Sió-zsilip zárását.

A siófoki vízleeresztő zsilipen másodpercenként közel 34 köbméter víz hagyja el a Balatont. Ezt a mennyiség péntek délutánra 13 köbméterre csökkentik a Vízügy szakemberei.

1863. október 25-én adták át a svájci Cathry Szaléz Ferenc építette Sió-zsilipet, amely a Balaton vízszintjének szabályozásában játszik döntő szerepet. A jelenlegi Sió-csatorna 120,8 kilométer hosszan kanyarog a Balaton és a Duna között, szélessége 20 és 30 méter, mélysége 0 és 8,8 méter között váltakozik, vízállása nem egyenletes.

Azt, hogy mikor és mennyi vizet engednek át a csatornán a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, mint a Balaton medrének, vízkészletének vagyonkezelője dönti el.


A vízleeresztést novemberben kezdték meg, így lehetővé vált a hajóközlekedés a Sió-csatornán, a Balaton és a Duna között. Amikor a Sió vízállása alacsony akkor a sekélység miatt nem hajózható a csatorna, és magas vízállás esetén pedig a hidak teszik lehetetlenné a hajózást a Duna és a Balaton között.

A Balatoni Hajózási Zrt. pár nappal ezelőtt március 13-án hétfőn zsilipelte át a Révfülöp nevű vízibuszát és indította el Budapest felé, ahol a Budapesti Közlekedési Vállalat üzemelteti tovább a motoros hajót.


A Révfülöp vízibusz búcsújáról részletesen ITT ÍRTUNK >>>

revfulop-motoros-hajo-balaton-sio-csatorna-zsilip-siofok-hajozashu1

fotó © Stadler István