Megemelik a Balaton vízszintjét

A Balaton felső szabályozási szintjének 110-ről 120 centiméterre növelése 60 millió köbméterrel több víz tárolását teszi lehetővé a tómederben.

Elkezdődött a Balaton vízszintemelését megvalósító projekt előkészítése.

A tervek szerint 60 millió köbméterrel több vizet tároznának a tómederben. A projekt keretében felújítják a Sió csatorna műtárgyait és szükség szerint a déli parti védműveket és vízelvezető rendszereket is.

A Balaton nagy gazdasági és idegenforgalmi potenciált jelent, ennek kiegyensúlyozott feltételeit a vízgazdálkodás eszközeivel továbbra is segíteni kell. A vízügyi szakemberek egyre többet beszélnek az éghajlatváltozás növekvő kockázatairól és a hidrológiai ciklusok szélsőségeinek növekedéséről, és ezek a folyók mellett hatással vannak a tavak, különösen a Balaton vízszintjének változására – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy 2012 nyarán a déli parton több száz métert kellett sétálni, hogy vizet lásson az ember.

Ebben a helyzetben egyedüli megoldást az jelent, ha a mederben történő tározást megnövelik. Ennek vizsgálata komplex módon történik, több dolgot figyelnek a szakemberek.

A Balaton felső szabályozási szintjének

110-ről 120 centiméterre növelése 60 millió köbméterrel több víz tárolását teszi lehetővé a tómederben.

Ha egy szélsőséges nyári helyzetben több vizet tudnak tárolni, akkor elég marad a mederben a nyár végére is – emelte ki a szóvivő.

Siklós Gabriella közölte: egyedül a siófoki vízszintszabályozó zsilip üzemeltetésével lehetséges a Balaton vízszintjének befolyásolása. A Balaton vízpótlására nincs kiépített lehetőség, a tó vízszint emelkedése attól függ, hogy a vízgyűjtő területeken mennyi csapadék esik, a vízszint a természetes hozzáfolyások hatására emelkedik – fejtette ki.

A siófoki leeresztő zsilip zárásával a tómeder vízszintjének 120 centiméteren tartása megvalósítható lesz, és ehhez készítik elő a beruházást. A komplex feladatokat tartalmazó projekt 2018 közepére készülhet el – emelte ki.

Ezek közé tartozik:

  • fejleszteni kívánják a monitoring rendszert,
  • a nádminősítéssel is lesznek feladatok,
  • a Sió csatorna rekonstrukciója,
  • leeresztő zsilip és hajózó zsilip tervezése,
  • kiemelt feladat az áramlási viszonyok meghatározása, ehhez 3D-s hidrodinamikai modellekkel dolgoznak.

Arra a felvetésre, hogy a vízszint emelkedése a déli parton nem okozhat-e gondot, a szóvivő azt mondta: felülvizsgálják a parti védőműveket, és fejlesztenek, ha szükséges. Siklós Gabriella kiemelte: az erős szél okoz parti elöntéseket, és egy nyári vihar esetén nem számít, hogy 60 vagy 110 centiméteres a vízállás.

A beruházások tervezési fázisban vannak, állami és európai uniós forrásokat is felhasználnak – tette hozzá.