300 milliárdos fejlesztés a turizmusra, és a hajózásra

A Fonyód-Badacsony komp projektre 5,6 milliárd forintnyi fejlesztést terveztek, a kérdés csupán az, hogy a helyiek mit szólnak hozzá.

fotó © HAJOZAS.HU

A kormány 2019 és 2030 között Kisfaludy-terv néven turizmusfejlesztési programokra fordít mintegy 300 milliárd forintot – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Az egyik legfontosabb bejelentenivaló az volt, hogy a kormány komolyan ráfekszik a turizmusra. Már most százmilliárdokat pumpálnak a Balaton, a Fertő vagy épp Tokaj térségébe.

A Miniszterelnökség vezére újabb bejelentést tett:

a kormány döntött újabb 300 milliárd forintot költenek a turizmus fejlesztésére 2019 után.

Új régiók is bekerültek a fejlesztési területek közé, így a Dunakanyar, valamint Debrecen és Hortobágy is csatlakozott a turisztikai célpontokhoz.

Két téren kedveznének még a turisztikai szektornak:

egyfelől a nyári nyaralóhajózás akadályait elhárítanák, hogy olyan népszerű üdülési forma legyen, mint például Franciaországban.

A másik a kerékpáros turizmusnak kedvez: közműkiváltást kerékpárút építése esetén a közműszolgáltató finanszírozza majd.

Jön a pénz a Balatonra

Egy újságírói kérdés miatt előkerült a turizmus ügye, ekkor a Balatonra költendő összegekről volt szó. Érdekes információ volt, hogy 26 milliárd forint megy majd a Balaton körüli kerékpáros körút felújítására, ami 2018-19-ben valósulna meg.

A másik fontos balatoni projekt a Fonyód-Badacsony kompé.

Ez a projekt 5,6 milliárd forint értékű. A kérdés csupán az, hogy a helyiek mit szólnak hozzá, mivel Lázár szerint vegyes a fogadtatás.