Heti időjárás: 20-22 fok is lehet

Már hétfőn is 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet a Dél-Dunántúlon, péntekig fokozatos melegedés várható, beköszönthet a 20 fokos tavasz!

fotó © Orbán Péter 

A nyugat-európai ciklon előoldalán a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Így már hétfőn is 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet a Dél-Dunántúlon, péntekig fokozatos melegedés várható, beköszönthet a 20 fokos tavasz!


Hétfőn

az ország északkeleti felén még gyakran lesz erősen felhős az ég, a DNy-i tájakon ugyanakkor már többórás napsütés lehet. Esetleg északon fordul elő zápor. Délig erős, néhol viharos lesz az ÉNy-i szél, majd jelentősen gyengül a légmozgás. 12 és 19 fok között alakul a csúcshőmérséklet – DNy-on lesz a melegebb. Hidegfronti hatás várható.

Kedden

északon gyakori lesz a felhősödés, míg délen sok napsütésre számíthatunk. Eső nem lesz. A megélénkülő déli széllel egyre melegebb levegő érkezik: délután már 15-21 fok valószínű.

Szerdán

északon erősen megnövekedhet a felhőzet, itt záporok is kialakulhatnak. Délen marad a nagyrészt napos időjárás. A hőmérséklet ennek megfelelően alakul: a borongós északon 12-17, a derűs déli tájakon 18 és 21 fok között alakul.

Csütörtökön

csak kevés fátyolfelhő szűri a remek tavaszi napsütést. Tovább erősödik a nappali felmelegedés: 16 és 23 fok közötti kellemes hőmérséklet ígérkezik.

Pénteken

ragyogóan napos, délután már fátyolfelhős időre van kilátás. 18 és 23 fokos tavaszi meleg várható. Eső nem fordul elő.

Hétvégén

északkelet felől pár fokkal hűvösebb, de száraz levegő érheti el a Kárpát-medence térségét. A maximumok 10 és 16 fok közé eshetnek vissza.

Orvosmeteorológia

áradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Gyakoribbá válhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Étvágytalanság is jelentkezhet.