31,6 milliárd forintból fejlődik a dunai hajózás

12 dunai hajózást fejlesztő project nyert ez ideig uniós forrás-támogatást!

dunai-hajozas-fejlesztes-30milliard-palyazat-hajozashu

12 dunai hajózást fejlesztő project nyert ez ideig uniós forrás-támogatást, ennek köszönhetően 2020-ig 31,6 milliárd forintot fordítanak a dunai hajózás-fejlesztésére.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint a szakpolitikai kormányzat célja, hogy javítsa a belvízi hajózás versenyhelyzetét és egyszerűsítse beilleszkedését a logisztikai láncba.

A 14 ország együttműködésében megvalósuló, Magyarországon miniszteri biztosi szinten koordinált Duna Régió Stratégia egyik fő célterülete az ágazat fejlesztése. A stratégiában kiemelt feladat a hajózhatóság akadályainak oldása, hatékony többféle módon kombinált terminálok fejlesztése a kikötőknél, valamint a harmonizált folyami információs szolgáltatások biztosítása.

A 2020-ig tartó pénzügyi időszakban az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) és az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) valósulnak meg beruházások.

A 2020. május végéig tartó Dunai hajóút kitűzési rendszer fejlesztése projekt részeként az évtizedek óta használt eszközök kiváltására korszerű kitűző hajókat, bójákat és parti hajózási jelzéseket szereznek be és helyeznek üzembe. Zajlik a CEF felhívás keretében a vízi úti információs rendszer kiépítése is. A csepeli Szabadkikötőben a régióban egyedülálló cseppfolyósított földgáz (LNG) töltőhelyszínt hoznak létre, amely közúti és vasúti járművek hajtóanyag ellátásának biztosítására is alkalmas lesz.

Az IKOP programban folytatódik Baja és Győr-Gönyű fejlesztése, Mohácson új országos közforgalmú kikötő, Csepelen mobil árvízvédelmi gát épül. A szolgáltatási kínálat bővítése, színvonalának emelése az ország iparfejlesztési politikájához igazodva új beruházók megjelenését segíti elő. A folyami hajózás térnyerése várhatóan megkönnyíti majd a magyar termékek világpiacra jutását is.

Az NFM közleménye szerint a 2015. évi CEF-pályázati felhívásból támogatott belvízi hajózási projekteknél jelenleg folyamatban van az Európai Bizottsággal kötendő támogatási megállapodás (Grant Agreement) megkötése.