Milliárdok a Ferenc-csatornára, újra hajózható lesz

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság reményei szerint a beruházással nemcsak az árvízvédelem, hanem az idegenforgalom is fejlődik majd.

fotó © Dr. Bárdos László professzor emeritus, SzIE-MKK-ÁÉET

Újra hajózható lesz a Baja–Bezdán szakasz – Verbászig rendezik a vízügyi infrastruktúrát

A Magyarország és Szerbia közötti határon átnyúló IPA-program keretében újabb eredménynek számít a támogatást nyert BABECA pályázat, amely a Baja–Bezdán-csatorna (Ferenc-csatorna) térségének vízgazdálkodási fejlesztésére irányul.

Ezzel kapcsolatban tartottak a résztvevő partnerek – az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, a Vajdasági Vizek Közvállalat és az Európai Ügyek Alap – szerdán nyitó tanácskozást a Tartományi Képviselőházban. A jelenlevőket Ognjen Bjelić tartományi régiófejlesztési, régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár köszöntötte.

A BABECA pályázat értéke több mint 8,6 millió euró, ehhez az Európai Unió 7,5 millió euróval járul hozzá.

A projektum elsődleges célja az árvízvédelem, az infrastruktúra és a hajózási útvonal helyreállítása, továbbá a környezetvédelem fejlesztése Vajdaság és Bács-Kiskun megye területén – hangsúlyozta Ognjen Bjelić.

A Baja–Bezdán-csatorna 44,8 km hosszú, ebből 32,2 km Magyarország, 10,6 km pedig Szerbia területén helyezkedik el, 2 km-en pedig az országhatár a csatorna medrében húzódik. Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója rámutatott arra, hogy a két ország október első napjaiban írta alá a támogatási szerződést.

Zsilip, fotó © Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum

Különösen fontos az, hogy Szerbiában a bezdáni Ferenc József-hajózsilipet, valamint a Sebesfoki-zsilipet is felújítják.

Ez jelentős mértékben hozzájárul majd a térség árvízvédelméhez. Magyar területen elsősorban a Baja–Bezdán-csatorna rekonstrukciójára kerül sor, ez kotrási munkálatokból áll majd, illetve a fenntartási munkákat javító eszközök beszerzésére irányul.

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatójának reményei szerint a beruházással nemcsak az árvízvédelem, hanem az idegenforgalom is fejlődik majd a jövőben.

A projektumon valójában mi már 2010 óta dolgozunk. A BABECA projektum keretében Magyarországon már a közbeszerzési tanácsadókat kiválasztottuk, és a közbeszerzések egy részét kiírtuk. A munkavégzés folyamata elkezdődött, a tényleges kivitelezés jövőre várható. A projektum 2019 végén zárul le – hangsúlyozta Telkes Róbert.

Steffen Hudolin, az Európai Unió szerbiai küldöttségének tisztségviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a BABECA projektum kulcsfontosságú Magyarország és Szerbia számára.

– Az említett pályázat arról tanúskodik, hogy a két ország közötti együttműködés további konkrét, felmutatható beruházási eredményeket von maga után. Az intézmények közötti megfelelő kapcsolat minőségében, komoly hozzáállásában rejlik a siker. Éppen ezért a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés példaértékű – emelte ki Steffen Hudolin.

Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Alap partnerként vesz részt a BABECA pályázatban, amely stratégiai jelentőségű Vajdaság és az egész ország számára. Jelentősen hozzájárul a helyi lakosság életszínvonalának javításához az adott régióban. Ez pedig közvetlen módon előmozdítja az ország európai integrációját. Elmondása szerint a partnerek közreműködésével megvalósuló projektumok minősége folyamatosan javul.

– Az Európai Ügyek Alap jelenleg 13 stratégiai jelentőségű pályázat alkalmazásán dolgozik, melyek értéke több mint 18,5 millió euró – tette hozzá Vidosava Enderić.

A projektleírás szerint a Baja–Bezdán-csatorna (Ferenc-csatorna) térsége regionális vízgazdálkodási rendszerének fejlesztése Magyarországon a dél-alföldi régióra, Szerbiában pedig Bácskára és Bánátra terjed ki.

A csatorna nemzetközi jelentőségű vízgazdálkodási és műszaki létesítmény

A csatorna elsősorban vízellátási és a belvizek elvezetési feladatát tölti be, ezenfelül sportolási és pihenési célokat is szolgál. Egyes szakaszai az árvízvédelmi rendszer részét képezik. A karbantartás elmaradása, a biomassza megnövekedett mennyisége és az iszappal összefüggő vízminőségi problémák miatt jelentősen lecsökkent a vízellátó képesség.

A projektum célterületét a Baja–Bezdán-csatorna (a csatorna magyarországi és szerbiai szakasza), a szerb oldalon húzódó Verbász–Bezdán-csatorna, a bezdáni Ferenc József-zsilip és a Sebesfoki-zsilip adja. A bezdáni Ferenc József-zsilipet a jelenlegi műszaki és hidromechanika állapota miatt nem használják. Továbbra is fontos létesítménynek számít a Duna–Tisza–Duna-csatorna mentén, működőképessége ezért tehát elengedhetetlen. A Sebesfoki-zsilip a Baja–Bezdán-csatorna és a Bezdán–Verbász-csatorna találkozásánál található.

A zsilip ipari létesítményként a hajózást biztosította, és az egyedüli árufuvarozási lehetőséget jelentette a térségben. (magyarszo)