12,5 milliárdból fejlesztik a dunai hajózást Budapest és Esztergom között

70 település tartozik a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséghez, ahol a következő években 35 fejlesztést terveznek 70 milliárd forint értékben.

A szárnyashajó úton Visegrádra, fotó © HAJOZAS.HU

Hetvenmilliárd jut a Dunakanyar turisztikai fejlesztésére!

A kormány meghatározta a Dunakanyar kiemelt turisztikai térségbe tartozó településeket, valamint elfogadta a térségben megvalósítandó egyes fejlesztésekről szóló, a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó stratégiai fejlesztési programot – derül ki a Magyar Közlönyben pénteken közzétett kormányhatározatból.

A határozat szerint 70 település tartozik a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséghez, ahol a következő években 35 fejlesztést terveznek 69,81 milliárd forint hazai forrásból származó támogatással.

  • Fejlesztik egyebek között a Börzsöny kerékpárút-hálózatát (1,5 milliárd forint támogatással),
  • bővítik a börzsönyi kisvasutak útvonalait (2,28 milliárd forintból),
  • fejlesztik a dunai gyorshajózást (12,5 milliárd forintból),
  • a dobogókői kirándulóközpontot (1,5 milliárd forintból) és sípályát (0,98 milliárd forintból),
  • az esztergomi Szent István műemlékfürdőt (5 milliárd forintból),
  • a komáromi Monostori erődöt (0,3 milliárd forintból) és
  • a nagymarosi Duna-part környezetét (1 milliárd forintból).

Megyeri híd, fotó © HAJOZAS.HU

A kormány egyetért azzal is, hogy a Pilisben egyházturisztikai fejlesztésként spirituális, elvonulási központ épüljön (3 milliárd forint), összekapcsolják Budapestet és Szentendrét a Bubi rendszerrel (1 milliárd forint), továbbá újjáépítsék a szentendrei Duna korzót (2,6 milliárd forint), fejlesszék a váci barokk belvárost (3 milliárd forint) és múzeumnegyedet (1 milliárd forint), vagy például a visegrádi Lepence strandfürdőt (2 milliárd forint).

A fejlesztések között szerepel továbbá autós panorámapontok kialakítása (0,5 milliárd forint), gasztronómiai és borturisztikai mesterközpont kialakítása (0,50 milliárd forint) és az e-mobilitás élénkítése, töltőállomások létesítése a térségben (1 milliárd forint).

Visegrád, fotó © HAJOZAS.HU