Ulmi bárkák makettjeit várják Szomódra

Az Ulmer Schachtel lapos folyami hajó, a dunamenti svábok 18. századi kivándorlásának szimbólumává vált.

A Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázatot hirdetett ulmi bárkák makettjeinek készítésére, melyekkel a német telepesek Ulmtól Bajáig a Dunán leereszkedve benépesítették a törökdúlás utáni Magyarországot.

A németül Ulmer Schachtel-nek nevezett hajók mása készülhet fából, lehet festmény vagy bármilyen kreatív módon megvalósított darab, ami felidézi a magyarországi németek őseinek érkezését.

Az alkotásokat legkésőbb október 14-ig kell elkészíteni. A leadott munkákat a szomódi őszi zenei fesztiválon kiállítják, a legjobbakat pedig díjazzák.

Az Ulmer Schachtel lapos folyami hajó, a dunamenti svábok 18. századi kivándorlásának szimbólumává vált.

A jármű 20 tonnát szállíthatott, közepén egy kunyhót építettek az utazóknak, sebességét a Duna sodrása határozta meg. A célállomásra érkezve az “egyutas bárkákat” szétszedték és a fát hasznosították.

Jelenleg Baján készülnek egy teljes méretű Ulmer Schachtel megépítésére. A hajóban a Magyarországra bevándorolt németek történetét és további sorsát mutatnák be.

A projekt megvalósítására 2017 szeptemberéig 7,5 millió forintot adományoztak a világ minden tájáról, tette közzé legfrissebb számában a Batschkaer Spuren, a bajai német nemzetiségi híreket közlő havilap.