dana-adasi-3200-eves-hajogyar-vilag-legoregebb-hajogyar-torokorszag-hajozashu

3200 éves hajógyárat találtak

Késő bronzkori, 3200 évvel ezelőtti hajógyár romjaira bukkantak a régészek a dél-törökországi Mersin tartomány Silifke körzetében található Dana-sziget északi részén – írta a Dogan török hírügynökség.


Szakértők szerint a létesítmény valószínűleg a világon a legrégebbi és a legnagyobb hajógyár, amelynek eddig 274 kikötőhelyét azonosították.

Hakan Öniz, a Selcuk Egyetem adjunktusa a hírügynökségnek elmondta, hogy a feltárás 2015-ben a tengerfenéken kezdődött, ahol a munkálatok elején számos hajóroncsot találtak.

Az egyetemi oktató szerint 3200 évvel ezelőtt a danuna népcsoport élt a tájon. Akkoriban a Földközi-tenger keleti partvidékein a fennmaradt források alapján nagy szárazság, éhínség, földrengések és járványok pusztítottak, de az Egyiptomi Birodalom termékeny “fekete földje”, Alexandria környéke bővelkedett a búzában.

Öniz hozzátette, II. Ramszesz fáraó rengeteg gabonát küldött az Anatóliában élő hettitáknak, azonban a továbbra is sínylődő danunák más közösségekkel összefogva hajókat építettek és Egyiptom ellen indultak. III. Ramszesz egyiptomi uralkodó ugyan legyőzte a támadókat és a népcsoport tagjait a Dana-szigeten teljesen lemészárolta, de a területen még később, a vaskorban is működött a hajógyár – mondta az adjunktus.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!