Vietnámban kötött ki a 332 méteres Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó

A 103 ezer tonna vízkiszorítású monstrum megérkezése a legnagyobb amerikai katonai jelenlétnek mondható a vietnami háború 1975-ös befejezése óta.

fotó © The Nimitz-class aircraft carrier USS Carl Vinson (CVN 70), March 5, 2018. US Navy photo

Az amerikai repülőgép-hordozó Carl Vinson hétfőn futott be egy vietnami kikötőbe, a vietnami háború befejezése óta először, ami látványosan mutatja a két egykori ellenség közti stratégiai viszony erősödését, miközben a térségben nő a kínai befolyás.

A Carl Vinson repülőgép-hordozó reggel futott be a közép-vietnami Da Nang kikötőjébe.

Daniel Kritenbrink, az Egyesült Államok amerikai nagykövete ebből az alkalomból közleményében azt írta, hogy ez rendkívül fontos mérföldkő a két ország kapcsolatában, és azt jelzi, hogy az Egyesült Államok támogatja az erős, virágzó és független Vietnamot. „Kemény munkával, kölcsönös tisztelettel és a múlttal való folyamatos szembenézéssel építjük a szebb jövőt, és váltunk korábbi ellenségekből közeli partnerekké” – írta a nagykövet.

USS Carl Vinson, docks at a port in Danang, Vietnam March 5, 2018. REUTERS/Kham

Amerikai hadihajók már korábban is megjelentek vietnami kikötőkben, de katonailag ezek mind jelentéktelenebb erőt képeztek a Carl Vinsonnál.

A 103 ezer tonna vízkiszorítású monstrum megérkezése ezért a legnagyobb amerikai katonai jelenlétnek mondható a vietnami háború 1975-ös befejezése óta. A vietnami–amerikai viszony javulása mellett ez egyben azt is mutatja, hogy Hanoi és Peking kapcsolatai mennyire összetettek a dél-kínai-tengeri területi viták miatt. Vietnami megbízottak hónapok óta próbálják elhessegetni a repülőgép-hordozó beharangozott megérkezése és a vietnami–amerikai biztonsági együttműködés erősödése miatti kínai aggodalmakat.

Carl Vinson (CVN-70) repülőgép-hordozó 

A hajók nevéhez fűzött jelölés – CVN–XX – első két betűje a hajótest besorolását jelöli: CV → Carrier Vessel, azaz repülőgép-hordozó. A harmadik betű a meghajtás típusára utal: N → Nuclear, azaz nukleáris. A jelölés végén álló szám azt mutatja, hogy a US Navy hányadik repülőgép-hordozójaként épült meg az adott hajóegység.

Adatok:

  • Hosszúság: 332 méter
  • Vízkiszorítás: 97 000 tonna
  • Merülés: 12 méter
  • Személyzet: 3200 fő (hajó); 2480 fő (repülőcsapatok)
  • Maximális sebesség: 30 csomó (55 km/h)
  • Hordozott repülőgépek száma: 85 db
  • Meghajtás: 2 db A4W/A1G atomreaktor és 4 db gőzturbina (korlátlan hatótávolság)
  • 4 Sea Sparrow légvédelmi rakétaindító
  • 4 x 20 mm-es radarvezérelt Phalanx gépágyú

Az 1982-ben átadott, a Nimitz osztályba tartozó Carl Vinson egy modern repülőgép-hordozó. Négy repülőgép-felvonó emeli a gépeket a fedélzetre, ahol a katapultok három másodperc alatt 300 km/h sebességgel lódítják őket a levegőbe. A leszállásnál hidraulikusan fékezett kábelek állítják meg a repülőket. Ezek a berendezések biztosítják, hogy a Vinson rendkívül gyorsan és folyamatosan képes indítani gépeit. A hajó saját fegyverzete az önvédelmét segíti elő: rakéták, gyorstüzelő gépágyúk és elektronikus zavaróberendezések védik a támadó repülőgépektől és irányított rakétáktól. Természetesen ezekre csak akkor van szükség, ha az ellenséges objektum esetleg átjut a hordozó körül hemzsegő rombolók és egyéb flottaegységek zárótüzén.

A két atomreaktor gyakorlatilag korlátlan hatótávolságot biztosít.

A reaktorokkal hajtott nyolc gőzturbina mindegyike 8 000 kilowatt teljesítményre képes. (Ez összesen egy kisebb város energiaszükségletének felel meg.) A hajón naponta másfél millió liter ivóvizet lehet előállítani – ezt a mennyiséget a személyzeten kívül a katapultok és a hajógépek használják fel.