Leállt a hajózás Amszterdamban, befagytak a csatornák

Hat éve először annyira tartós a hideg, hogy a város híres csatornáin elég vastagra hízzon a jégréteg ahhoz, hogy egyszerre elbírja több tucatnyi ember súlyát.

 fotó © Michael Kooren / Reuters

A kemény március eleji hidegből Hollandia sem maradt ki, Amszterdamban a Herceg-csatorna (Prinsengracht) is befagyott.

Nem csak Magyarországon, egész Európában makacsul kitart a későn kezdődött tél. Amszterdamban hat éve először annyira tartós a hideg, hogy a város híres csatornáin elég vastagra hízzon a jégréteg ahhoz, hogy egyszerre elbírja több tucatnyi ember súlyát – írja a Guardian.

A csatorna jegén rögtön megjelentek a korcsolyázók. Egy Amszterdamban élő olvasónk azt írta, hogy 20cm a jég vastagsága.

A XVI. századi Hollandiában a korcsolyázás népsport volt, télen a gyerekek is a befagyott csatornán jártak iskolába. A turisták és a helyiek egyaránt élnek a lehetőséggel, és fel-alá korcsolyáznak, vagy csúszkálnak cipőben a belvárosban.

Csütörtökön még kis híján tragédiába torkollt a móka, az akkor még túl vékony jégréteg beszakadt két ember alatt, akik elmerültek, de szerencsére sikerült időben kimenteni őket. Így most hétvégén már teljesen biztonságos a jég.

fotó © Mike Corder

fotó © Twitter

fotó © Twitter

fotó © Twitter

fotó © Csendes Zalán

fotó © Twitter

fotó © Twitter

fotó © Twitter

fotó © Twitter