James Cook hajóskapitány mellényére licitáltak

Az Aalders Auctions szerint az előzetesen 800 ezer és 1,1 millió ausztrál dollár közé becsült 250 éves mellényért legfeljebb 575 ezer ausztrál dollárt fizettek volna az árverésen.

Nem hozta lázba a licitálókat James Cook angol hajóskapitány mellénye egy Sydney-ben vasárnap tartott aukción, amelyen jóval az előzetes becslések alatt érkeztek ajánlatok a ruhadarabra.

Az Aalders Auctions szerint az előzetesen 800 ezer és 1,1 millió ausztrál dollár közé becsült 250 éves mellényért legfeljebb 575 ezer ausztrál dollárt fizettek volna az árverésen. A legmagasabb árat egy helyi lakos ajánlotta, aki jelenleg megbeszéléseket folytat a ruhadarab tulajdonosával.


„Volt néhány Cook kapitányhoz kötődő relikvia, de valószínűleg ez volt a legjelentősebb tétel mind közül” – mondta Julian Aalders, az aukciósház munkatársa.

Cook családja Nagy-Britanniában őrizte a mellényt, miután az angol felfedező 1779-ben életét vesztette egy bennszülöttek elleni harcban a Hawaii-szigeteken.

1912-ben egy brit gyáriparos vásárolta meg a ruhadarabot egy régiségkereskedőtől, és egy híres sydney-i zongoraművésznek, Ruby Richnek ajándékozta a mellényt, aki magára szabatta azt. Sajnálatos módon Rich rendszeresen viselte a mellényt, és még borral is leöntötte.

Az aukciósház nem hozta nyilvánosságra a jelenlegi tulajdonos – egy magángyűjtő – kilétét, aki Rich családjától vásárolta meg a ruhadarabot 1981-ben Sydney-ben.


James Cook

Nem tettem nagy felfedezéseket, de többet derítettem fel a déli tengerből, mint bárki más, aki előttem arra járt, ezért a Föld ezen részének alapos megismeréséhez már csak kevés tennivaló maradt.” – mondta világkörüli útja után Cook kapitány.

Cook nemcsak felfedező volt, hanem tökéletesítette a térképészet tudományát és legyőzte a tengerészek rettegett betegségét, a skorbutot is. Előrelátása ugyanis megóvta embereit ettől a betegségtől. A skorbutot vitaminhiány okozza, súlyos vérzésekkel és ínysorvadással jár. Még a XVII. században is igen komoly gondot okozott. Egy-egy hosszabb tengeri út során tömegesen szedte áldozatait. Cook, felhasználva elődei tapasztalatait és jó néhány szakember tanácsát, citrusféléket, savanyú káposztát, sárgarépalekvárt és malátasűrítményt rakatott hajóira, s ezzel megakadályozta a betegség kialakulását.

Ki volt ez a széleslátókörű, éles elméjű, tehetséges férfi, aki földünk térképét annyira átrajzolta és kijavította, hogy neve méltán került be a történelembe?

James Cook egy hétgyermekes szegény családban született. Sorstársaihoz hasonlóan, a falusi iskola befejezése után ő is dolgozni kezdett. Staithes halászfalu szatócsüzletében töltötte napjait, ekkor még nem gondolta, hogy fregattkapitányként megjelenhet majd a király audienciáján.

Endeavour

1746-ban hajósinasként kerül szorosabb kapcsolatba a tengerrel és ez a szerelem haláláig tartott. Itt ismerkedett meg a stabil felépítésű, alacsony merülésű, nagy rakterű Whitby-cat vitorlásokkal. Így Csendes-óceáni felfedező útjaihoz nem véletlenül választotta ezt a hajótípust. A greenwich-i Nemzeti Tengerészeti Múzeumban található az Endeavour (Törekvés) modellje. Ez volt az a hajó, amellyel 1768-ban elindult első nagy felfedezőútjára.

A hajósinasból lett kapitány már jó húsz éve járta a vizeket, részt vett a hétéves háborúban és Québec 1759-es elfoglalásában, amikor végre elindulhatott az ismeretlen meghódítására. A Királyi Földrajzi Társaság nem véletlenül választotta James Cookot a csendes-óceáni expedíció parancsnokául, térképei és pontos beszámolói tették erre alkalmassá. Ő volt az ugyanis, aki korábban feltérképezte a Szent Lőrinc-folyó hajózható útvonalát, Új-Fundland és Labrador partjait Kanadában.

Első déltengeri útja során figyelemre méltóan pontos térképet készített Új-Zélandról. 1770-ben szállt partra Új-Hollandia (Ausztrália) keleti részén. Kelet-Ausztráliát Új-Dél-Walesnek nevezte el, s brit birtokba vette. Az Endeavour fedélzetén utazó Joseph Banks természettudós a Botany-öbölben számos új növényfajtára lelt, visszaérkezésük után, az út során összeszedett növény- és kőzetgyűjteménye tette híressé. Ausztrália észak-keleti partjánál egy korallszirt súlyosan megrongálta hajójukat, ami két hónapos kényszerpihenőre ítélte az utasokat. Ezt az időt a mai Cooktown-ban töltötték.

Resolution és Discovery

James Cook második útja (1772-75) is nagyon eredményes volt, hiszen ekkor fedezte fel a Húsvét-szigetet és a Társaság-szigeteket, az Új-Hebridákat, Új-Kaledóniát és a Norfolk-szigetet.

1776-ban harmadszor is vitorlát bontott, kalandjára a Resolution (Elhatározás) és a Discovery (Felfedezés) hajókkal indult, hogy felkutassa az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti titokzatos, észak-nyugati átjárót. Cook bebizonyította, hogy ez az átjáró nem létezik, de ezért nagyon nagy árat fizetett. 1778 januárjában bukkant rá a Sandwich-szigetekre (Hawaii). A bennszülöttek szívéjesen fogadták, de február 14-én egy félreértés miatt kipattant összetűzésben az életét vesztette.

James Cook felfedezései hozzájárultak a brit világbirodalom megteremtéséhez.