Német tengeralattjáró roncsát találták meg a legénység maradványaival

A 27 méter hosszú és 6 méter széles tengeralattjáró szinte tökéletes állapotban van, és a legénység 23 tagjának maradványait is megtalálták benne.

A legénység maradványaival együtt találtak meg egy első világháborús német tengeralattjárót Belgium partjainál – közölte kedden Carl Decaluwé, Nyugat-Flandria kormányzója.

A roncsot még júniusban fedezte fel egy búvár Oostende partjainál, az Északi-tenger fenekén, 25-30 méteres mélységben. Az UB-II típusú tengeralattjáró roncs olyan jó állapotban van, hogy még a periszkópok is látszanak a hajótornyon. A hajótest mellett két torpedót is találtak. Eddig 11 első világháború német tengeralattjárót találtak belga vizekben, de a hírek szerint ez maradt meg a legépebben.

Fotó: Yves Herman

Nyugat-Flandria kormányzója, Carl Decaluwé azt monta, szándékosan nem árulják el a roncs pontos helyszínét, mert nem szeretnék, hogy bárki túl közel menjen hozzá, vagy esetleg fosztigatni kezdje. Egy belga sajtóhír szerint mindenesetre valahol Ostende kikötője közelében van.

Ez egészen egyedülálló lelet”– jegyezte meg Decaluwé

A 27 méter hosszú és 6 méter széles tengeralattjáró szinte tökéletes állapotban van, és még a legénység 23 tagjának maradványait is megtalálták benne.

A maradványok azonosítása jelenleg is folyik.

A tartományi kormányzó felidézte, hogy a német haditengerészetnek három nagy tengeralattjáró-bázisa volt tízezer fős személyzettel Belgiumban a háború idején. A német csapatok több mint 2500 hajót süllyesztettek el a belga partoknál az 1914-től 1918-ig tartó háborúban.