Észak-koreai halászhajó sodródott partra Japánban

Őrizetbe vették őket, és tolmácsot hívtak hozzájuk, azt viszont egyelőre nem tudni, haza akarnak-e térni vagy menedékjogot kérnek.

Egy halászhajó sodródott partra csütörtök este Japán északi részén, Jurihondzsó közelében, nyolc észak-koreai halásszal a fedélzeten – közölte a szigetország rendőrsége.

A férfiak állítólag tintahalat halásztak, amikor közelebbről meg nem nevezett nehézségeik támadtak a hajóval, és sodródni kezdtek. Japánban őrizetbe vették őket, és tolmácsot hívtak hozzájuk, azt viszont egyelőre nem tudni, haza akarnak-e térni vagy menedékjogot kérnek.

A japán hatóságok szerint nem ritka, hogy észak-koreai halászhajók a területi vizeire tévednek, és időnként a japán parti őrségnek kell megmenteni a kicsi vagy rossz állapotú járművek legénységét.

Arra is volt már példa, hogy csak holttesteket találtak az irányítás nélkül sodródó szellemhajókon. Olyanok is vannak, akik a tengeren keresztül kísérelték meg a szökést Észak-Koreából: 2011-ben kilenc ember próbált meg Dél-Koreába hajózni, de elsodródtak, és Japánban kötöttek ki.