A világ egyik leghíresebb szuperjachtja

A 2008-ban vízre bocsátott Motor Yacht A egyfelől az egyik leghíresebb szuperjacht a világon, másrészt 225 millió fontos árával az egyik legdrágább is.

A 2008-ban vízre bocsátott Motor Yacht A egyfelől az egyik leghíresebb szuperjacht a világon, másrészt 225 millió fontos árával az egyik legdrágább is.

Mostanában felröppent a hír, hogy tulajdonosa, az orosz oligarcha Andrej Melnyicsenko eladja, így érdemes kicsit feleleveníteni, mit tudunk róla.


Andrej Melnyicsenko orosz milliárdos felesége, Alexandra után keresztelte el A-nak a jachtot, melynek saját, üvegtetős diszkója van, közvetlenül az egyik medence alatt.

A 119 méter hosszú hajón hat luxuskabin várja a tulajdonost és vendégeit, akik akár 14-en is lehetnek. Azért csak ilyen kevesen, mert kell a hely a hajó 42 fős személyzetének… A jachton (már-már természetes) van helikopterleszálló és egy 30 láb hosszú versenycsónak is.

Az orosz üzletember vagyonát az MDM Bank létrehozásával alapozta meg, majd sikeresen beszállt az orosz ipar több területébe (így egy szibériai széntársaságba és egy ásványcégbe) is.

A hajó tervezője, Philippe Starck most először beszélt nyilvánosan a hajó kapcsán bizonyos részletekről, méghozzá a Boat International legújabb számában.

Amikor 2004-ben elkezdett dolgozni Andrej Melnyicsenko hajóján, a kézhez kapott lista meglehetősen rövid volt:

a jacht legyen 119 méter hosszú, hat vendégkabinnal, a belső dizájn pedig gazdagságot tükrözzön.

„Ez volt a projekt szépsége, valamint a tulajdonos intelligenciája: teljesen szabadon hagyott dolgozni” – mondta most, majdnem másfél évtizeddel később Philippe Starck.

A tervező mindig egyedül dolgozik, először tollal és papírral, nem szoftvert használva. Amikor először megmutatta a terveket az orosz milliárdosnak, az 15 alatt rábólintott, és azt követően már nem is változtattak érdemben rajta.

Noha a közvélemény aligha láthat majd belső fotókat a hajóról, annyit azért lehet tudni, hogy fontos szerepe van a minél több természetes fénynek, és a fehér színnek (a legtöbb bútor például fehér).

A hajón három medence van (ezek közül az egyik a már említett üvegaljú), míg a tervező kedvenc helye a vízszinten lévő, három oldalán nyitható garázs.

Alighanem Andrej Melnyicsenko is elégedett volt Philippe Starck munkájával, hiszen rábízta a 400 millió eurós Sailing Yacht A tervezését is.

A 143 méteres, nyolc fedélzetes, tényleg nagyon szép jacht elkészült, vízre tették, hogy aztán idén februárban egy hangosabb botrány keretében Gibraltáron lefoglalják a vitorlást, mert az orosz üzletember állítólag 15,3 millió euróval tartozott a német hajógyárnak. – írja a gazdagisztan.blog.hu

Részletesen ITT ÍRTUNK róla