Ókori hajóroncsokat találtak a Fekete-tengerben

A fekete-tengeri régészeti projekt nemzetközi kutatócsapata több mint 40 roncsot lelt meg.

stril-explorer-hajoroncsok-fekete-tenger-expedicio-hajozashustril-explorer-hajoroncsok-fekete-tenger-expedicio-hajozashu

Több tucat hajóroncsra bukkantak a Fekete-tengert feltérképező kutatók. Negyvennél is több, régen letűnt birodalmakhoz tartozó maradványt találtak meg Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia között, igen jó állapotban.

A fekete-tengeri régészeti projekt nemzetközi kutatócsapata több mint 40 roncsot lelt meg, miközben a tengerfeneket vizsgálta Bulgária partjainál, hogy feltérképezze, milyen gyorsan öntötte el a tenger a szárazföldi területet 20 ezer éve, a legutóbbi jégkorszak után.

A több évszázados roncsok – többek között a Bizánci és Oszmán Birodalomból – az első betekintést engedik korábban csak történelmi feljegyzésekből ismert járművek felépítésébe.

A legtöbb, ezen időszakokból származó hajó a sekélyebben fekvő hullámsírok miatt darabjaira hullott. A fekete-tengerieknek viszont teljesen ép felső fedélzetük, néhányuknak árboca még mindig áll, rajta a kötélzet.

A kutatók szerint a roncsok megdöbbentően jó állapotban maradtak fenn az oxigénhiányos, 150 méteres mélységű vízben.

A roncsokat a Stril Explorer kutatóhajón elhelyezett korszerű, víz alatti felmérésekhez fejlesztett rendszerekkel érzékelték. Több ezer fotó kombinálásával készítették el a pontos 3D-s modelleket a fotogrammetria folyamata során.

Nyílt tengeren lévő sírhelyük alapján úgy hiszik, valószínűleg kereskedőhajók, nem pedig csatahajók roncsai.