Rolls-Royce Crystal Blue – a jövő hajója

A hajót 12 vendég és 12 fős személyzet befogadására tervezték, akkumulátor és LNG (cseppfolyós földgáz) hajtja meg.

Soha nem látott okosmegoldásokat vonultat fel a brit cég 62 méteres leendő hajója, melynek nemrég mutatták be a terveit.

A Crystal Blue-nak olyan hibrid meghajtású rendszere van és olyan digitális élvonalbeli megoldásokat kínál, amelyek eddig csak nagy, kereskedelmi hajókon voltak megtalálhatók.

A hajót 12 vendég és 12 fős személyzet befogadására tervezték, akkumulátor és LNG (cseppfolyós földgáz) hajtja meg. Alumíniumból és alumínium kompozitból is épülhet, mindenképpen egy könnyű súlyú hajó lesz a végeredmény.

A Crystal Blue-t arra terveztük, hogy megmutassuk, hogyan tud az új technológia a jacht-szektor teljesítményére, jobb irányíthatóságára és magasfokú felhasználói kényelemére irányuló, folyamatosan növekvő igényekre válaszolni anélkül, hogy ez természetkárosítással járna” – nyilatkozta Oscar Levander, a Rolls-Royce innovációs vezérigazgató-helyettese.

Az a döntés, hogy a kormányfülkét a fedélzetek közé helyezték és a Rolls-Royce Unified Bridge rendszerét arra használják, hogy folyamatosan monitorozza a hajó környezetét, minden, csak nem szokványos.

De ettől felszabadult a tér az első és a hátsó fedélzet között a vendégek számára. Egy kétszintes, üvegtetős átriumot építettek oda, étkezővel, szalonnal és bárral. A hajó manőverezését is okoseszközök segítik. Ezt eddig csak az olajfúrótornyok közötti szűk helyeken manőverező hajóknál használták.

Pánikszobát is terveztek a hajóra, ha valami nem várt esemény, mondjuk kalóztámadás következne be. A pánikszobából a személyzet vészhelyzet esetén átveheti az irányítást az egész hajó felett.

A luxusjacht bemutató videója: