Jó évet zárt a brit hajómotor gyártó

Az elmúlt 12 hónapban 32 százalékkal drágultak a Rolls-Royce részvényei, meghaladva a londoni tőzsde vezető részvényeinek átlagos árfolyam emelkedését.

Rolls-Royce-gyar-hajomotorgyar-tozsde-jo-ev-hajozashu

A Rolls-Royce 2016-os eredménye kedvezőbb lesz a vártnál, és a vesztegetések miatt ellene zajló nyomozást is megszüntetik – jelentette a brit hajó- és repülőgép-motorgyártó.

A közlemény szerint a vállalat profitja meghaladja majd a várakozásokat.

Az elemzői konszenzus 686 millió fontra (1 font=350,69 forint) teszi a tavalyi, adózás előtti nyereséget.

Az adatokat február 14-én teszik közzé. A tájékoztatás szerint az európai uniós tagságról szóló júniusi brit népszavazást követően a font gyengülése, továbbá a repülőgép hajtóművek iránti élénk kereslet javították az eredményt.


A cég azt is bejelentette, hogy 671 millió font bírság befizetésének vállalásával sikerült megállapodnia az amerikai, brazil és brit hatóságokkal arról, hogy leállítsák a társaság ellen 2013-ban megkezdett, vesztegetés vádjával indított nyomozást. Az összeg nagyobb az elemzők által vártnál, de a megegyezés végre lezárhat egy komoly jogi és pénzügyi bizonytalanságot a Rolls-Royce körül.

A két hírre a londoni tőzsdén a társaság részvényárfolyama több mint hat százalékkal emelkedett a kedd délelőtti kereskedésben. Az elmúlt 12 hónapban 32 százalékkal drágultak a Rolls-Royce részvényei, ezzel meghaladva a londoni tőzsde vezető részvényeinek átlagos árfolyam emelkedését.