Roman Abramovics – Eclipse a 162 méteres megayacht

Az Eclipse a világ egyik legnagyobb magánhajója, 162 méter hosszú, a kilencszintes hajón két helikopter-leszállóhely van hangárral. 66 milliárd forintba került.

A Chelsea tulajdonosa három luxusjachtja mellé potom 200 millió fontért vett egy negyediket is.

Az Eclipse a világ egyik legnagyobb magánhajója, 162 méter hosszú, 21 méter széles, van rajta diszkó, borpince, két helikopter-leszállóhely hangárral, és tengeralattjáró is.

A hamburgi Blohm&Voss cégnél elkészült Roman Abramovics csukcsföldi kormányzó és Chelsea-drukker legújabb jachtja, amely nemcsak a tulajdonos flottájában, hanem a világon is az egyik legnagyobb magántulajdonban lévő vízi jármű. Az Eclipse hossza 162, szélessége 21,5 méter, 9 fedélzete van, ára 200 millió angol font – mintegy 66 milliárd forint – volt.

A kilencszintes hajón két helikopter-leszállóhely van hangárral, négy motorhajó, egy futárhajó – ha például a partról vendégeket vagy friss zöldséget kell hozni – és 20 darab jetski.

Helyet kapott rajta egy 12 személyes tengeralattjáró is, amely észrevétlenül el tudja hagyni az Eclipse-t.

A tulajdonos 500 négyzetméteres “kabinja” az ötödik szinten kapott helyet.

A vendégek kényelmét és szórakoztatását koncertzongora, színpad, kiállítóterem, három ebédlő, akvárium, diszkó, úszómedence, konditerem, valamint száraz és párás gőzkabin szolgálja. Van a hajón borpince és két konyha is, továbbá kabinok a vendégeknek és a mintegy 70 főnyi személyzetnek.

A hajó 45 km/órás csúcssebességre képes, a ringás kiküszöbölésére hatalmas stabilizátorokkal látták el, s felszerelték minden lehetséges biztonsági berendezéssel.

Az Eclipse kívülről is gyönyörű, a tervező szerint formái rendezettek, vonalai nyugodtak, de látványosak.

Abramovics állítólag karácsonykor a Karib-tengeren rendez flottatüntetést: ott lesz a Sussuro nevű első és legkisebb jachtja (ára alig 49 millió dollár volt), az Ecstasea (123 millió), a Pelorus (140 millió), no és az Eclipse.

A 41 éves Roman Abramovics a Forbes magazin szerint a világ 15. leggazdagabb embere, vagyonát 23,5 milliárd dollárra teszik. Főleg Londonban él, övé a londoni Chelsea labdarúgóklub. Öt gyermeke van, feleségétől nemrég vált el.