Kompkatasztrófa Dél-Koreában, 295 halott

Nemrégiben emeltek ki a vízből a három éve elsüllyedt Sewol komp testét Dél-Koreában, és elkezdték a halottak felkutatását a felszínre hozott kompban.

fotó © AFP/South Korea Coast Guard

Három év után elkezdték a halottak felkutatását a felszínre hozott kompban

Nemrégiben emeltek ki a vízből a három éve elsüllyedt Sewol komp testét Dél-Koreában. A hajó testén több lyukat vágtak, a mentőalakulatok megkezdték a holttestek felkutatását. A kutatóknál kamera van, ami élő képet közvetít, így a hozzátartozók is követhetik az eseményeket.

295 ember veszett a tengerbe

A tragédia 2014. április 16-án történt. A 6800 tonnás Sewol komp Incshonból Dzsedzsu szigetére tartott, fedélzetén 476 utassal. A hajó helyi idő szerint délelőtt 9 óra körül adott le vészjelzéseket kb. 3 km-re Kvanmedo szigetétől, majd hamarosan felborult, és két óra alatt elsüllyedt.

Az utasok többsége középiskolás diák volt. A katasztrófát 172 ember élte túl, 295-en meghaltak, és 9 ember sosem került elő. 

A komp kapitányát, Li Dzsun Szokot életfogytig tartó börtönre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A hajót csak idén sikerült kiemelni a tengerből, és egy szárazdokkba vitték. A munkások kilenc lyukat vágtak a hajótestbe, hogy bejussanak a harmadik, illetve negyedik emeleten lévő kabinokba.

A hozzátartozók élő közvetítésben követhetik a kutatást (nem biztos, hogy ez egy jó megoldás)

A mentőalakulat emberei a sisakjukra kamerát rögzítettek, így élő adásban közvetítik a látottakat. Ezeket az eltűnt emberek hozzátartozói is láthatják. Az első felvételeken idáig csak összezúzódott falakat és szétroncsolódott szerkezeteket lehetett látni. A tengerészeti és halászati minisztérium tisztviselője szerint az akció sokáig elhúzódhat. Minden attól függ, hogy milyen állapotban van a hajó belseje.

MTI