Itt gyülekeztek az ókori hajók

Ez volt az a hely, ahol a görög városállamok egyesített hajóhadának egy része összegyűlt a Krisztus előtt 480-ban zajlott hatalmas csata előestéjén.

ciprus-cyprus-szalamisz-okori-kikoto-felfedezes-hajozashu

Görög régészek megtalálták azt a helyet Szalamisz szigeténél, ahol Krisztus előtt 480-ban a görög hajóhad gyülekezett a perzsák ellen vívott tengeri csatához.

Az Athéntól mintegy 16 kilométerre nyugatra elterülő sziget keleti partjainál lévő Ampelakiai-öbölben egy húsztagú régészcsoport végzett egy hároméves tudományos program keretében víz alatti kutatásokat.

A görög kulturális minisztérium szerint a 2016. évi kutatási terület az öböl nyugati részére terjedt ki. „Ez volt az ókori Szalamisz kereskedelmi és valószínűleg hadi kikötője, amely a legközelebb esett az athéni városállamhoz Pireusz három kikötője után. Ez volt az a hely, ahol a görög városállamok egyesített hajóhadának egy része összegyűlt a Krisztus előtt 480-ban zajlott hatalmas csata előestéjén.” A Szalamisz ősi kikötőjére való utalások fellelhetők két ókori görög földrajztudós, Szkilakosz és Sztavronasz munkáiban – olvasható a The Greek Reporter görög napilap honlapján.

A tárca közleménye szerint az öböl három részén találtak elsüllyedt régiségeket, amelyek a tengerszint váltakozása által hol előbukkannak, hol elmerülnek az öböl vízében. A sekély vízben kikötői építmények, sáncok és különböző épületek nyomaira bukkantak. A szakemberek légi felvételek, fényképes felmérések és az összes látható nyom építészeti dokumentációjának elkészítése nyomán megalkották a térség első víz alatti régészeti térképét, amely a jövőbeni tudományos kutatások alapját fogja képezni.

A görög hajóhad szalamiszi győzelme a kétszeres túlerőben lévő perzsa hajóhad fölött vetett véget a perzsák égei-tengeri uralmának.