Hatalmas fejlesztés a lengyelországi Szczecin hajógyárban

A lengyel kormány az északi kikötőkhöz hasonlóan fontos szerepet szán a balti-tengeri kikötőknek is - mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Szczecin Kikoto Port Lengyelorszag Hajogyar Fejlesztes Gdansk Balti Tenger HAJOZASHU

Lengyelország fejleszti hajóépítő ágazatát, az üzemberuházások teljes lendülettel folynak a szczecini kikötőben.

Szczecin Lengyelország 7. legnagyobb városa, kikötő az Odera partján, 60 km-re a Balti-tengertől. A Nyugat-pomerániai vajdaság székhelye. A 2014. évi népszámlálás szerint a lakosság lélekszáma: 408 105.

A lengyel hajógyárak elsődlegesen speciális feladatokat ellátáó hajókat és kompokat fognak gyártani.

A szczecini hajógyár ékes példája az előző kormány nyolc éve alatt folytatott üzletvesztéshez, csődhöz és tőkekivonáshoz vezető rablógazdálkodásának. A dokkokból parkolókat alakítottak ki, a darukat fémhulladékként értékesítették” – jegyezte meg a miniszterelnök.

A Szczecin-Swinoujscie kereskedelmi kikötő kapacitását is bővítik. Az északkeletre fekvő három kikötő, Gdansk, Gdynia és Sopot jó állapotban vannak – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a világ legnagyobb teherhajóinak a fogadására is képes gdanski kikötő bővítési beruházása teljes lendülettel halad.

A lengyel kormány az északi kikötőkhöz hasonlóan fontos szerepet szán a balti-tengeri kikötőknek is – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Szczecinben a regionális tévécsatornának vasárnap adott interjújában.