Viking hajóvál át az óceánon

A hajó áprilisban indult el a norvégiai Haugesundból féléves expedícióra, hogy őseik nyomdokaiba lépve hagyományos hajózási technikákkal szeljék át az Atlanti-óceánt.

draken-herald-viking-hajo-atlanti-ocean-athajozas-hajozashu

A korhű Viking hajó áprilisban indult el a norvégiai Haugesundból féléves expedícióra, hogy őseik nyomdokaiba lépve hagyományos hajózási technikákkal szeljék át az Atlanti-óceánt.

A Draken Herald Harfagre szeptember 17-én “megnézte” a New York-i Szabadság-szoborot is.

Ezer évvel Leif Eriksson után ismét vikingek szelték át az Észak-Atlanti-óceánt. Lelkes hajósok egy csapata évekig tartó munkával megépített egy korhű viking sárkányhajót, majd megtanulta, hogy kell irányítani, végül pedig elhajózott vele Amerikába.

A legnagyobb, modern korban épített viking hajót 2010-ben kezdték ácsolni, részben régészeti leletek, a sagákban talált leírások és norvég hajóépítő hagyományok alapján. 2012-ben bocsátották vízre, majd a következő éveket azzal töltötték, hogy megtanulják, hogyan kell működtetni a vitorlát, a köteleket és a kormányt, vagyis újra meg kellett tanulni sárkányhajóval vitorlázni.

A hajó végül április 26-án indult útjára Norvégiából, és követte a régi vikingek útját: először a a Shetland-szigetekre vitorláztak, majd a Feröer-szigetekre, innen Izlandra, és végül a grönlandi Qaqortoq érintésével, jéghegyeket kerülgetve érték el Amerikát.

dragon-boat-wiking-hajo-atlanti-ocean-hajozashu