57 évig szolgált a Guiness-rekorder repülőgép-hordozó

A Viraat nevű hadihajó harminc évig szolgált az indiai haditengerészet kötelékében az óceánokon. Hétfőn ünnepélyes keretek között búcsúztatták a mumbai kikötőben.

viraat-haditengereszet-anyahajo-legoregebb-guiness-rekorder-hajozashu

Nem szolgálhat tovább a legöregebb repülőgép-hordozó!

Ötven év után véget ért a világ legöregebb repülőgép-hordozójának szolgálata. A hajót a Brit Haditengerészet megrendelésére állították szolgálatba, bevetették a falklandi háborúban is, majd az indiai hadsereghez került.


A világ leghosszabb ideig szolgálatot teljesítő repülőgép-hordozóját vonták ki a szolgálatból Indiában.

Guinness-rekorder

A Viraat nevű hadihajó harminc évig szolgált az indiai haditengerészet kötelékében az óceánokon. Hétfőn ünnepélyes keretek között búcsúztatták a mumbai kikötőben. A hadihajó a Guinness-világrekordok könyvében is szerepel mint a legrégebben szolgálatot teljesítő repülőgép-anyahajó.

A Viraat több mint ötven évig járta a vizeket. A hajót a Brit Haditengerészet megrendelésére 1959-ben állították szolgálatba, bevetették a falklandi háborúban is, majd 1984-ben leállították. Két évvel később vásárolta meg India, ahol Viraat (szanszkritül: óriás) néven került a hadsereg kötelékébe.

Egy maradt

A Viraat kivonásával az indiai haditengerészetnek mindössze egyetlen repülőgép-hordozója marad, amelyet Oroszországtól vásároltak.

Indiában most építik az első saját gyártású repülőgép-anyahajót, amely a tervek szerint 2019-ben hajózhat majd ki.