8 ezer kilóméterről távvezérléssel vezettek egy 80 méteres hajót

Az amerikai központú Wärtsilä mérnökei Kaliforniából egy joystickkal vezettek egy teherhajót, amely tőlük 8 ezer kilométerre, Skócia partjainál ment.

Azt tesztelték, hogy megvan-e a távoli kapcsolathoz a sávszélesség és mennyire biztonságos a manőverezés.

Az amerikai központú Wärtsilä mérnökei a napos Kaliforniában a monitorjaik előtt ülve, joystickkal vezettek egy tengerjáró szállítóhajót, amely tőlük 8 ezer kilométerre, Skócia partjainál ment éppen.

A 80 méter hosszú Highland Chieftain vezetését abból a szempontból tesztelték, hogy az irányítás mennyire kivitelezhető kisebb sávszélességű távközlési kapcsolattal,  biztonságosan.

A sikeres tesz közel négyórát tartott, amely során a hajóval rengeteg manőveret hajtottak végre alacsony és magas sebesség közben is. Az elvégzett összes teszt a terveknek megfelelően zajlott.

A Wärtsilä elkötelezett az olyan technológiák kifejlesztése mellett, amelyek lehetővé teszik az okos hajózás jövőjét. A digitalizáció korában a jövőbeni “Smart Marine” szisztéma magában foglalja az “intelligens” hajók “intelligens” portokkal történő összekapcsolását az erőforrások még hatékonyabb kihasználása érdekében. Ez nagyban növeli a biztonságot “- mondja Roger Holm, a Wärtsilä Marine Solutions elnöke.

Videó a távvezérlésről:

 

A Wärtsilä Marine

A Wärtsilä világelső a fejlett technológiák és a teljes életciklus-megoldások területén a tengeri és az energiapiacon. Az innováció és a hatékonyság fejlesztésével a Wärtsilä maximalizálja ügyfelei hajóinak a környezeti és gazdasági teljesítményét. 2016-ban a Wärtsilä nettó árbevétele 4,8 milliárd euró volt, mintegy 18 ezer alkalmazottal. A vállalat a világ több mint 70 országában működik.