Berecz Zsombor balszerencsével 5. lett az EB-n

Az utolsó futamban vezető pozicióból a vitorla felhúzójának egyik része sajnos eltört. Szerelés után folytatta a futamot, de a hátrányt nem tudta ledolgozni!

fotó © Robert Deaves

Március végén Palma de Mallorcán Zsombinak jó szolgálatot tett az új, kísérleti versenylebonyolítási rend, amelynek végén a döntő futamon a legjobbak tiszta lappal versenyeznek egymás ellen a végső győzelemért.

Most viszont nem neki osztották a lapokat az öthajós döntőben. A tíz alapfutam alapján 3. helyen végzett magyar finnesnek a helyszíni villámhírek szerint valamilyen problémája adódott az első cirkálószakaszban és már csak ötödikként ért az első bójához. A frissülő szélben az öthajós mezőny széthúzódott, és neki nem volt már esélye javítani.

Marsaille-ben az olimpiai Finn osztály Európa-bajnokságának döntő futamát – amelyen a legjobb öt versenyző vehetett részt a 62 hajós mezőnyből – Jonathan Lobert (FRA) nyerte és ezzel Európa-bajnok lett!

Mindenesetre Berecz Zsombor idei harmadik versenyén is nagyszerűen teljesített. Kis szerencsével Európa-bajnok is lehetett volna, ám ehelyett nagy balszerencsével 5. lett. Ami viszont szintén kiváló eredmény, különösen annak fényében, hogy összességében Zsombi legalább bronzérmet érő teljesítményt tett le az asztalra.

Idén Palma de Mallorcán az EB-hez hasonló lebonyolítási rend jól fizetett Berecz Zsombornak. A döntőbe a rögösebb úton, elődöntő-selejtező és elődöntő után érkezve szerezte meg az ezüstérmet a döntő futamban. Hyeresben a Világkupán hagyományos leboyolítási rendben 9. helyen jutott be a tízhajós Éremfutamba. Ott 2. lett , de a helyezések úgy alakultak, hogy maradt 9. Az új lebonyolítás feltehetően Palma de Mallorcához hasonlóan ott is segített volna neki. Most az Eb-n viszont más húzta a szerencselapokat… A hírek szerint vezetett a döntő futamban, amikor valami történt a vitorlájával. Hát ennyin múlik egy Európa-bajnoki cím! – írja a Magyar Vitorlás Szövetség a honlapján.

5. lettem az Európa bajnokságon! Az utolsó futamban vezető pozicióból a vitorla felhúzóm egyik része sajnos eltört. Hosszas szerelés után folytattam a futamot, de a hátrányomat nem tudtam ledolgozni! Összességében elégedettek vagyunk a heti teljesítménnyel, de a munka nem áll meg, amíg el nem érjük céljainkat!”