Érdi Mári futamot nyert az Olimpián

A Riói Olimpián a Laser Radial osztályban Érdi Mári rajt-cél győzelmet aratott a mai első futamon!

erdi-mari-champion-futam-nyert-sailing-laser-radial-rio-olympics-hajozashu copy

A Riói Olimpián a Laser Radial osztályban Érdi Mári rajt-cél győzelmet aratott a mai első futamon!

Folyamatosan növelte az előnyét egyre távolodva az üldözőktől. Hátszélben már 50 méterrel vezetett a londoni olimpiai bajnok Liija Xu és a belga Evi Van Acker előtt.


„Habár újonc vagyok, az első napon sem izgultam, sőt tudatosan próbáltam higgadt maradni – mondta Érdi Mária a tegnapi futammal kapcsolatban. – Annak ellenére, hogy ez többé-kevésbé sikerült, az első nappal nem vagyok elégedett, mert bár a nyitó futamot jól kezdtem, az egyik fordulónál összeértem a horvát lánnyal, és büntetőkört kellett teljesítenem. A másodikban sem volt rossz a rajtom, de leállt a szél, és össze-vissza fújt, a mezőny legvégéről voltam kénytelen felzárkózni. Ez volt az a pálya, amelyet a legkevésbé szeretek, a keddi viszont a kedvencem, mert kiszámíthatóbb a cél, kisebbek a hullámok, kicsit olyan érzés volt rajta vitorlázni, mint a Balatonon… Meg is látszott az eredményen. Ezt el sem hiszem! Fülig ér a szám, de menni kell tovább!”

Részletek – és persze a következő futamról -később! (lásd lejjebb, folyamatosan!)

Finnben Berecz Zsombor 9. helyen ért célba. Ez sem rossz hely, mert a papírforma totálisan felborult már ezen az első futamon, hiszen az argentin Olezza Bazan győzött a török Kaynar és a szlovén Zbogar előtt. Az évek óta szinte verhetetlen világbajnok brit Scott Giles 17. lett, és általában is a mezőny közepén értek célba a legnagyobb esélyesnek tartott versenyzők.

A szél 6-12 csomós volt, rajtnál 160 fokról fújt és 40 fokot fordult a futam végéig 200-ra!

KIEGÉSZÍTÉS 19:29-kor:

Vadnai Benjamin 20. helyen ért célba osztálya 3., a mai első futamán. Ez sem rossz hely, különösen annak fényében, hogy csak a 38. helyen kerülte az első cirkálószakasz végén a bóját a 46 hajós mezőnyben!!!

 

MAI 2. FUTAMOK:

Sajnos a második futamban Berecz Zsombort korai rajt miatt kizárták három vagy négy  másik versenyzővel együtt.
Pedig az élen vitorlázik! Nyilván nem tudja, hogy kizárták. Micsoda pech! (szóban nem pont ezeket a szavakat használom itt a gép előtt ülve…)

20:10:  Érdi Mári a második futamban a második bóját 4. helyen kerülte!

20.15:  Vadnai Benjamin a Laser Standard mai második futamban az első bójánál 33.

20.18:  Érdi Mári a harmadik bójánál is 4. helyen fordult. A finn Tenkanen vezet az ír Murphy és Liija Xu előtt. Mári mögött 8 másodperccel a dán Rindom, aztán a belorusz Drozdovszkaja, majd Marit Bouwmeester (NED) vitorlázik

20.25: Benji jön előre. a második bóját 26. helyen kerüte.

20.34: Érdi Mári 2. helyen a negyedik bójánál! Vezet Lijia Xu, harmadik Tenkanen, negyedik Rindom. Hátszél és befutó szakasz jön. Mári hátszélben gyors szokott lenni!

20.43: Utolsó bója: Xu vezet, Tenkanen előtt. Mári ötödik de egy másodperc volt a bójáná közte és előtte Rindom illetve Bouwmeester között. Az 5. hely pedig biztos!

20.44: Érdi Mári 5. helyen a célban a mai második futamon. Fantasztikus a lány igaz-e!!!!

EZZEL ÖSSZETETTBEN FELJÖTT A 9. HELYRE!

20.53: Benji 23. az utolsó rövid befutószakaszon. Tíz helyet ezen a futamon is feljebb jött!

20.57: És 22. a célban! Megelőzte az amerikai srácot az utolsó métereken.

Benji négy futam után összetettben 22.


Micsoda remek nap volt, és milyen tökéletes lenne ha Zsombi nem ilyen balszerencsés!!!
Szegény megnyerte volna a futamot. Első helyen ért célba, de kizárták. Bizonyára nem is sejtette. Ez borzasztó érzés, hát még egy olimpián!

Fel a fejjel Zsombi! Ha egyszer ment, megy az százszor is! Holnap is.

Szörföseink mai eredményei és összetett helyezésük:

Gádorfalvi Áron: 25., 20. 21., – öszetett később.

Cholnoky Sára: 19., 24., 24. –összetettben 22.