Díjazták a legjobb magyaroszági vitorlázókat

A magyar élversenyzők már az olimpiai felkészülés jegyében dolgoztak, és kiemelkedő nemzetközi eredményeket értek el.

Magyar-Vitorlas-Szovetseg-Ranglista-Dijak-2017-Berecz-Zsombor-Erdi-Mari-Litkey-Farkas-HAJOZASHU

Ünnepélyes keretek között adta át tegnap a Magyar Vitorlás Szövetség a legjobb vitorlázóknak járó díjakat.

A kiemelkedő nemzetközi eredményeket elért versenyzők és az olimpiai és utánpótlás vitorlás osztályok ranglista győztesei mellett díjazták a 2017. évi Yardstick Trophy nagyhajós sorozat legjobbjait is.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) és tagszervezetei az idei évben 161 nagy és kishajós versenyt, valamint 8 kiemelt nemzetközi versenyt rendeztek. Holczhauser András, a szövetség főtitkára elmondta: a magyar élversenyzők már az olimpiai felkészülés jegyében dolgoztak, és kiemelkedő nemzetközi eredményeket értek el.

  • Berecz Zsombor (finn dinghy) az Európa Bajnokságon és a hazai rendezésű világbajnokságon egyaránt 5. helyezést ért el,
  • Érdi Mária (laser radial) U21 világbajnok lett
  • Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor (470-es osztály) junior Európa Bajnokságon 4.
  • Vadnai Benjamin (laser) világbajnoki 17.
  • Vadnai Jonatán  (laser standard) az U21 Európa- és világbajnokságon egyaránt 2. helyezést ért el.

Az olimpiai osztályok hazai élversenyzőinek kiemelkedő nemzetközi eredményei mellett egyéb hajóosztályokban is komoly sikereket értek el a magyar vitorlázók. Összesen három világbajnoki első és két világbajnoki második helyezéssel, két EB arany és egy EB bronzéremmel, valamint egy Európa Kupa sorozat ezüstéremmel gazdagodott idén a magyar vitorlássport. A kiemelkedő eredményeket Repülő Hollandi, Melges24, J-24, D-one, Soling és Modellvitorlás hajóosztályokban szerezték a sportolók.

A Magyar Vitorlás Szövetség egyik elsődleges feladatának tekinti a vitorlássport utánpótlás bázisának szélesítését.

Az ifjúsági ranglistaversenyekre 1163 nevezést adtak le 2017-ben, a szövetség által nyilvántartott kishajós/jolle versenyekre összesen 2687 nevezés érkezett. Idén indult útjára a Nádas Kupa sorozat, amelynek célja, hogy elősegítse a kezdő szintű, utánpótláskorú résztvevők bekapcsolódását a vitorlásversenyzésbe, hozzájáruljon a hazai klubbázisok szélesebb körű fejlődéséhez és segítse a hazai pályavitorlázó versenyzők számának bővülését.

A nagyhajós, szabadidős vitorlázóknak kiírt Yardstick Trophy-t a Magyar Vitorlás Szövetség a társrendező egyesületekkel együttműködésben szervezte 2017-ben is. A versenysorozat célja, hogy a szabadidős vitorlázók egy egyszerű regisztráció után versenyengedély nélkül a teljes vitorlás szezonban vetélkedhessenek egymással. A Balaton egész területén, yardstick előnyszámrendszer keretei között rendezett versenyben 2017. május és november között összesen 10 fordulót rendeztek.

Ranglista díjkiosztó 2017, fotó © Mag Andrea