Szélhiányos első nap Miamiban a Világkupán

10 olimpiai osztályban összegyűlt, 50 nemzetet képviselő 543 vitorlázó jelentős részének esélye sem volt versenyezni - lehet, hogy ők voltak a szerencsések.

fotó © Jesus Renedo / World Sailing

Szél hiányában a tervezettnél kevesebb futam jött össze a világkupaverseny első napján.

A Gyapjas testvérek kiválóan szerepeltek, a 14. helyet szerezték meg, Vadnai Jonatán 23. lett, Vadnai Benjamin pedig az 53. helyen zárt.

A Miamiban rendezett világkupa első versenynapjának reggelére a floridai napsütést tájidegen szürkeség váltotta szinte semmilyen széllel. Így a 10 olimpiai osztályban összegyűlt, ötven nemzetet képviselő 543 vitorlázó jelentős részének esélye sem volt versenyezni – lehet, hogy ők voltak a szerencsések.

Mári pihent

Ha az első napon egyetlen gyengeszeles futamra kerül sor, amelyikben az átlagosnál nagyobb szerepet kap a lutri, akkor a jó helyezésre esélyes versenyzőknek elsősorban arra kell figyelniük, nehogy “egy nagy zakóval” kezdjék a futamok sorát.

A magyar versenyzőket (Érdi Mári, Vadnai Benjamin, Vadnai Jonatán, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor) érintő osztályok közül a női Laser Radial volt az egyik, amely kényszerűen kihagyta az első versenynapot, vagyis a keddi rajtra nagy várakozással készülő Érdi Mári is pihenéssel kezdett. Már amennyire pihenés az indulunk – nem indulunk helyzet.

Gyapjasék kiváló helyen zártak

Ugyanakkor a 470-esben induló Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor alkotta páros már jobban járt, sőt kifejezetten jól szerepeltek! A 37 hajós mezőnyben futott 14. helyük kitűnő kezdés. Ez egy meghívásos világkupa, csak a legjobbakkal a pályán, így nem meglepő módon rengeteg nagymenő is mögöttük végzett.

Laser Standardben a Vadnai testvérek közül a hatszoros korosztályos világbajnok, idén még csak húszéves Jonatánnak jött ki jobban a lépés. Az ezúttal is legnépesebb, 70 hajós mezőnyben elért 23. helye szintén jó kezdés. Bátyja a riói olimpikon Vadnai Benjamin viszont valahol beleszaladhatott a gyengeszeles “késbe” és csak a 60. helyen futott be.

A második futamon Joni 29. lett, Benji pedig 30. Jonatán ezzel összetettben az első futamban elért 23. helyen maradt, Benjamin pedig az 53-ra került.

Ma délelőtt Vadnai Jonatán kétsoros beszámolót is küldött az első napról: “Gyenge, 4-6 csomós lukas szelünk volt, napsütés. 6 órát voltunk vizen de sikerült mindkettő futamot megrendezniük. 70 hajót engedtek nevezni, csoportosztas nincs, tehát elég nagy a nyuzsi a rajtvonalon. Mától frissebb szélre számítunk.”

Jön a folytatás

A menetrend szerint a magyarok osztályaiban összesen tíz futamból – napi két menetből  – áll a verseny, így szerdán – hat óra időeltolódással, tehát magyar idő szerint 17 órai rajttal –  várhatóan három-három futamot is rendezhetnek.

Persze csak akkor, ha feltámad a szél.

Ruji / hunsail.hu