A repülő SL33 katamarán amivel Kékszalagot lehetne nyerni

A hajó megalkotásánál fontos szempont volt, hogy teljes széltartományt be lehessen vele vitorlázni, akár erős akár gyenge szélben is.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy évek óta a Balatonon is megtalálhatóak az európai tókerülő versenyek élmezőnyéhez tartozó katamaránok.

Az SL 33-as megalkotásánál a koncepció egyszerű volt: legyen hasonló az AC 72-esekhez. A teljes széltartományt be lehessen vele vitorlázni, hogy mind a tengeren, mind a tavakon – akár gyenge szélben is – izgalmas versenyeket fusson. Elvárás volt, hogy a hajó könnyen kezelhető legyen, az ideális legénység 3–5 főből álljon. Az SL 33-as katamaránt az Emirates Team New Zealand csapata az America’s Cup program keretében a felkészüléshez terveztette, és ők voltak az első két hajó vásárlói is. Dean Barker és csapata ezeken a hajókon tanulta meg a “repülővitorlázás” alapjait. A szárnyaló fekete katamaránokhoz merev szárnyvitorlát használtak, és mint utólag láthattuk, sikerült egész jól elsajátítaniuk – nem csak – az alapokat. A harmadik hajó szintén America’s Cup berkekben maradt, a Luna Rossa szindikátushoz került, az ő kívánalmaiknak megfelelően csillogó ezüst színben. Ezek a hajók tengerre készültek, és mindegyik foil-üzemmódban került bevetésre.

Egy tegnapi rövid bejelentésből kiderül, hogy a munka tovább folytatódik a repülő SL33 katamarán háza táján Új-Zélandon.

A Balatonon is van egy SL 33-as, a Black Jack, a »fekete veszedelem«, ez a hajó gyenge szeles tavi verzióban vitorlázik, tehát repülni sajnos nem tud. A 2017-es 49. Kékszalagon Roland Gaebler 10x katamarán világbajnok és korábbi Kékszalag győztes kormányozta a hajót.

Íme pár friss fotó a foiling üzemmódban közlekedő SL33-ról:

fotó © Doyle Sails New Zealand

fotó © Doyle Sails New Zealand

fotó © Doyle Sails New Zealand

fotó © Doyle Sails New Zealand