Tiltott zónába vitorlázott Fa Nándor

"Arra is emlékszem, hogy milyen zene szólt, de ültömben lecsukódott a szemem, valamire felriadtam, ránéztem a monitorra és már túl voltam a zárt zóna határvonalon"

fa-nandor-spirit-of-hungary-vendee-globe-rajt-start-les-sables-dolonne-2016-vitorlazas-race-sailing-hajozashu

Feltehetően még soha nem volt olyan az újév első napján, hogy egy magyar vitorlázó, pláne nem egyedül és versenyben a lehető legmesszebb legyen minden szárazföldtől a Csendes-óceánon. Márpedig most Fa Nándor és a Spirit of Hungary ott jár a Némó-pont közelében, félúton Új-Zéland és Dél-Amerika között.

A Vendée Globe szóló földkerülő verseny 8. helyezettjeként küzd a déli vizeken, a jéghatár közelében és nincs a közelében egyetlen ember sem többszáz mérföldes távolságban.

A Barcelona World Race-en volt versenyzőtárasa Conrad Colman nagyjából háromszáz mérföldnyire mögötte vitorlázik, de rajta kívül nincs ember ezer tengeri mérföldön belül, sőt valamivel messzebb sem. Mintha ketten lennének egy Európa méretű vízterületen.

Ráadásul éppen ezekben a napokban a Spirit of Hungary nehezen megoldható meteotaktikai helyzetben van. A jéghatár – amit tegnapelőtt átlépett és a büntetés elkerülése érdekében visszafelé is kellett hajóznia néhány mérföldet.


Fa Nándor hajónaplójában az alábbiakat írja: 

Arra is emlékszem, hogy milyen zene szólt, de ültömben lecsukódott a szemem, valamire felriadtam, ránéztem a monitorra és már túl voltam a zárt zóna határvonalon! 

A villám vágott belém, ugrottam, de hirtelen azt sem tudtam mit csináljak. Gyorsan meghauzoltam, de már késő volt, 1,7 mérfölddel túlmentem a megengedetten. Gennaker le, szembeszelesre átszereltem, uszony le és megindultam vissza. Persze hogy a szél lehervadt kicsit, így lassultam is és tompábban mentem, egy csapásváltás nem volt elég, muszáj volt még egy aprócska egy mérföldes csapást rátenni, hogy visszaérjek a belépési pontom mögé. Ez a szabály. Ha átlépem a határvonalat, vagy ugyanott, vagy visszafelé bárhol kell visszajönni.

Ez most megtörtént, még ha nem is esett jól és veszítettem vele kereken egy órát. Amint elrendeztem a vitorlákat, gennakerrel pályán voltam ismét, gyorsan csináltam a trackingről egy PrintScreent, amit elküldtem az esemény leírásával a verseny rendezőségnek. Tíz percen belül itt volt a válasz, hogy látják és elfogadják a korrigálást, illetve az igazolását, és további jó versenyzést kívánnak.

Forrás: Spirit of Hungary


Nyomvonala és Dél-Atlanti majd Indiai-óceáni előretörése bizonyítja, hogy sok év kihagyás ide vagy oda, Nándi remekül megtanulta a modern kori nyílt óceáni versenyzés legfontosabb eszközét, az egyre pontosabb időjárási előrejelzések kombinatív használatát az útvonaltervező szoftverrel. Vagyis a hatékony meteotaktika alkalmazását, amelynek ugyanolyan fontos része saját hajójának, sebességi potenciáljainak ismerte, a megvalósításról, vagyis a hajó kezeléséről, folyamatosan a tervezett sebességen és irányon tartásáról nem is beszélve. Ám alakulhatnak úgy a körülmények, hogy az adott helyzetből a legjobb tudással sincs nyertes vagy könnyű kiút.

Most Szilveszter tájékán már napok óta fogy az előnye Colmannel szemben, aki az elmúlt héten sikeresen menekült el egy alacsonnyomású rendszer frontja, ötvencsomós szelei elől. Eközben Nándit egy magasnyomású terület gyenge szelei fékezik. De rosszabb is jöhet!

Amerre ő jár az előrejelzések szerint rövidesen egy olyan aránylag kisebb területet uraló alacsonnyomású rendszer (ciklon) halad át, amelyben 40-50 csomós szelek is fújhatnak. Ráadásul ennek középpontja délnyugat felől északkeleti irányba vándorol. A jéghatár miatt Nándinak kikerülhetetlen lehet, pedig ezúttal talán arra lenne kiút a legdurvább időjárás elől.

Ha a „hátsó” részébe kerül, a nyugati odalára, ott fújnak majd a legkeményebb szelek. Ha a középpontja mögötte halad el, akkor pedig szembeszélben küzdhet (a déli féltekén a ciklon forgásiránya fordított, mint az északin). Ez a kisebb területet foglaló alacsonnyomású rendszer pedig északkelet felé haladva legyengül majd, akkor pedig a környező anticiklonok (magasnyomású rendszerek) hatására elállhat a szél.

Nándi természetesen részletesebb előrejelzéseire támaszkodva és tapasztalatainak birtokában talán lát jó kiutat. Remélem lát!

Mindenesetre akárhogy alakul, biztos, hogy Ő lesz ezen a Szilveszteren és az újév első napjaiban az emberektől leginkább elszigetelt magyar, akinek nemigen jut majd ideje, energiája arra, hogy akár egy pillanatra is elengedje magát az újesztendő köszöntésének mámorában.

A legelszigeteltebb, de nem a legmagányosabb. Mert sokan gondolunk rá, sokan követjük a nyomát, naponta többször, a friss helyzetjelentéseket vadászva.

Nándit ismerve persze az sem kizárt, hogy ez lesz élete egyik legjobb Szilvesztere…

Boldog, álmokat valóra váltó új évet mindenkinek! Különösen a vizeket járóknak.

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség