Volvo Ocean Race Leg4 – Scallywag győzelem

A Sun Hung Kai / Scallywag csapata megnyerte a Volvo Ocean Race 4-es szakaszát. Ez egy történelmi győzelem a kapitány David Witt és csapata számára.

Hong Kong első alkalommal szerepel a Volvo Ocean Race földkerülő verseny útvonalán.

A Sun Hung Kai / Scallywag csapata megnyerte a Volvo Ocean Race 4-es szakaszát. Ez egy történelmi győzelem a kapitány David Witt és csapata számára.

Január 13-án a Scallywagen vitorla csere közben egy hullám lesodorta Alex Gought a fedélzetről – nem volt rajta sem biztosító kötél és mentőmellény sem!!! A csapat hihetetlenűl profin kezelte a szituációt, amely akár tragédiához is vezethetett volna. A vízből mentést 7 percen belül elvégezték, szerencsére a vízbe esett versenyzőnek nem lett semmi baja.

Íme a mentésről készült videó:

 

Scallywag a befutóra megnyugtató előnnyel érkezett meg az akkor második helyen vitorlázó Vestas előtt.

A térképen a Scallywag beérkezésekor látszódott, hogy a Vestas hirtelen megállt. A verseny igazgatóságának a közleménye hamarosan megérkezett:

Vestas Hong-Kong előtti elképesztően forgalmas vízterületen összeütközött egy halászhajóval.

Az esetnek sajnos tragikus vége lett, hiszen a halászhajón egy ember életét vesztette – erről részletesen ITT ÍRTUNK!


A Scallywag így mondhatni, hogy mindenki meglepetésére nyerte meg a negyedik szakaszt, ez pedig egy nagyon kockázatos taktikai húzásnak volt köszönhető. David Witt kapitány volt az aki a leghamarabb fordult a célra, és ezzel a rövidebb utat választotta a többi csapattal szemben, akik az erősebb szelekben bízva egy kicsit hosszabb útvonalon vitorláztak. A rizikós döntés meghozta az eredményt – aki mer az nyer! Gratulálunk a csapatának a sikerhez.

A tragikus baleset és az embert próbáló negyedik szakasz után a csapatoknak nem sok idejük lesz pihenni és elvégezni a javításokat, karbantartásokat a hajókon, hiszen egy hét múlva már kezdődik is a következő szakasz kikötői futama, majd február 1-én elindul a Volvo Ocean Race ötödik szakasz, amelyik az eddigiekhez képest jóval rövidebb lesz – a cél Guangzhou ( európai nevén Kanton).

Kanton Hongkongtól mintegy 120 km-re északra fekszik. Kikötőváros a Dél-kínai-tengerig hajózható Gyöngy-folyón. Guangdong tartomány központja és Dél-Kína egyik kulcsfontosságú kereskedelmi kikötője. A 2000-es népszámlálási adatok szerint 6 millió lakosa van, és az elővárosaival együtt ez a szám eléri a 11,85 milliót. Ezzel a tartomány legnépesebb városa, és Kína harmadik legnépesebb metropolisza.