Kikoto-Naplemente-Biograd-Na-Moru-Tengerfehervar-Kikoto-Muzeum-Felujitas-Elsullyedt-Hajo-Kincsek-HAJOZASHU

16. században elsüllyedt hajó lesz Biograd múzeumának fő látványossága

Biograd na Moru, fotó © Val Tours

Felújítják a közép-dalmáciai, tengerfehérvári (Biograd na Moru) múzeumot.

Amely a város történelmének bemutatásán túl állandó kiállítást nyit az egyik közeli sziget mellett, Gnalicnál 1583-ban elsüllyedt kereskedelmi hajó gazdag víz alatti régészetének leleteiből – írta a Vecernji List című horvát napilap hétfőn.

Drazenko Samardzic, a múzeum igazgatója a lapnak elmondta: a kiállítás a hajó belsejébe vezeti majd az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek a feltárás történetével és szemügyre vehetik a leleteket is, amelyek csaknem 400 évig voltak a víz alatt – jelezte.

A kereskedelmi rakománnyal elsüllyedt hajóroncsot a hatvanas években fedezték fel Tengerfehérvártól délre, a Gnalic sziklás sziget mellet, 25-30 méter mélyen a tengerszint alatt.

Mielőtt búvárrégészek feltárták volna a hajóroncsot, a rablók már kifosztották a lelőhelyet. 2012-ben újrakezdték a régészeti feltárásokat, amelyek azóta is tartanak.

A hajót 1583-ban süllyedt el egyelőre ismeretlen okok miatt. A rakomány gyertyatartókból, textilből, üvegedényekből, ablaküvegekből és tükrökből, valamint csapokból, borotvákból és szemüvegekből állt. Az áruk között nagyon kevés kerámiából készült tárgyat találtak.

A több mint 20 ezer tárgyból álló felfedezés az Adriai-tenger legnagyobb víz alatti régészeti fogása és sok mindenben egyedülálló a Földközi-tengeren.

Az ágyúkkal felszerelt, csaknem 30 méter hosszú hajón olyan félkész termékeket és nyersanyagot is szállítottak hordókban és ládákban tárolva, mint sárgaréz és drót, fehér ólom és cinóber festék.

A múzeum igazgatója úgy vélte: a hajó Velencéből Isztambulba tartott és egész Európa területéről szállított rakományt. Köztük 5000 ovális ablaküveget III. Murád oszmán szultán háremének, amely korábban a tűz martalékává vált.

A legérdekesebb felfedezés Samardzic szerinte egy mangál kályha, amelyen kalligrafikus felirat látható török nyelven.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!