Király Zsolt katamaránnal versenyez az idei 50. Kékszalagon

Király Zsolt az egyetlen vitorlázó aki mind a négy nagy europai tókerülő versenyt megnyerte ugyanazzal az egytestű hajóval (Raffica).

Pauger-Carbon-EverGreen-Ketarbocos-Katamaran-Paulovits-Denes-Kiraly-Zsolt-Raffica-50-Kekszalag-Vitorlasverseny-HAJOZASHU-CsodalatosBalaton

fotó és grafika © Török Brigi

Március 24.-én Balatonfüreden tartotta a Raffica Vse. idei szezonnyitó csapat megbeszélését.

A találkozó végén Király Zsoltot a Raffica Vse elnökét, a Raffica kormányosát kérdeztük az egyesület idei terveiről:

Csapatunknak várhatóan mozgalmas éve lesz. A tavaszi edzésprogramunk után az első versenyünk a Pünkösdi Regatta lesz. Utána szétszedjük a Rafficát és indulunk vele Genfbe, ahol idén is elindulunk a Bol d’Or tókerülő versenyen. Svájcból hazaérkezve csapatunk két felé fog koncentrálni, edzeni fogunk a Pauger EverGreen kétárbócos katamaránnal (ez a hajó a Kékszalag rekorder Fifty-Fifty 47 lábas, továbbfejlesztett változata) és a Sponzival melyet úgy építünk át, hogy megfeleljen a hagyományos egytestű hajók előírásainak. A fehér és a Kékszalagon is ezt a két hajót szeretnénk indítani. Az EverGreen kormányánál jómagam, Király Zsolt leszek, a csapatból velem tart még 6-7 fő vitorlázó és velünk vitorlázik Paulovits Dénes és Paulovits Bálint a katamarán megálmodója, építője, a Pauger Carbon Composites világhíres hajóépítő műhely tulajdonosai. A Sponsi kormányánál csapattársunk Weidinger György lesz várhatólag és a csapatunk többi versenyzője.

A Kékszalag után tervezzük még idén is a Centomiglia versenyen való részvételt a Garda tavon. Egy-két külföldi regattát ősszel, a szezont várhatóan a dérkupával zárjuk.”

Kérdésünkre, hogy mit várhatunk a Raffica Vse. egységeitől az 50. Kékszalagon? Milyen eredménnyel lennének elégedettek? – azt nyilatkozta –

Nem szeretnék esélylatolgatásba bonyolódni, egy biztos, hogy mind a két hajó és legénysége képes jó eredményre, de addig még rengeteg munka vár ránk. Sok edzés, tanulás, építés, szerelés. A  csapat a tőle megszokott maximális erőbedobással fog készülni és versenyezni, ha nem jön közbe semmi, bármi lehet. Rajtunk nem fog múlni! Mindent bele fogunk adni!

Király Zsolt az egyetlen vitorlázó aki mind a négy nagy europai tókerülő versenyt megnyerte ugyanazzal az egytestű hajóval (Raffica)

Ezek a következők:

  • Balaton Kékszalag
  • Genfi-tó Bol d’Or
  • Garda-tó Centomiglia
  • Bodeni-tó Rund Um

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) 2016-ban a Raffica Vitorlás Sport Egyesületet a legeredményesebb magyar csapatnak minősítette a külföldön elért eredményei alapján.

Raffica száguldás, fotó © Török Brigi