6000 rendőrt szállásolnak el Barcelonában tengerjáró hajókon

Október 1-jéig mintegy hatezer rendfenntartó érkezik az ország különböző részeiből Katalóniába a függetlenségi népszavazás miatt, hogy megvédjék az állami intézményeket.

A spanyol belügyminisztérium három utasszállító tengerjáró hajót bérelt, hogy azon szállásolja el a rendőröket és csendőröket, írja az MTI.

A tengerjáró hajók szerdán érkeztek meg Barcelona, Tarragona és Palamós kikötőibe, utóbbiban azonban a katalán kormány nem adott engedélyt a kikötésre, így a hajót átirányították Barcelonába.

A katalán főváros kikötőjében lévő két hajót, a Rhapsodyt és az Azzurrát a GNV nevű olasz hajózási társaságtól bérelte a spanyol belügyminisztérium, 4600 fő elszállásolására alkalmasak.

A barcelonai dokkmunkások szervezete (OEPB) csütörtök reggel rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen megszavazták, hogy nem szolgálják ki ezt a két hajót. Akciójukat a polgári jogok védelmével indokolták. Belügyminisztériumi források szerint a hajók nem is igényelték a kikötői személyzet közreműködését, maguk oldják meg más módon a hajó ellátását.

A spanyol belügyminisztérium október 5-ig felfüggesztette a szabadságok kiadását az érintett hatóságoknál.

Szerdán a katalán kormány minisztériumaiban razziázott a spanyol rendőrség, egy tisztviselőt őrizetbe vettek. Mint ismert, az október elsejére tervezett referendumot a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és a madridi kormány minden erővel próbálja megakadályozni a megrendezését. A katalán vezetés viszont mindenképpen meg akarja tartani a szavazást.

A madridi utasítás alapján a spanyol rendőrség többek között azt akarja megakadályozni, hogy kiküldhessék a szavazólapokat. A különböző helyeken tartott razziákban lefoglaltak például 45 ezer olyan borítékot, amiket szavazólapok kézbesítéséhez használhattak volna. Az elmúlt napokban posztereket, és szórólapokat foglaltak le.

A spanyol állami posta múlt héten emailt küldött minden fiókjának, hogy az alkalmazottak tartózkodjanak a népszavazáshoz kapcsolódó küldemények kézbesítésétől. A cég emlékeztetett arra, hogy a népszavazás felfüggesztése miatt jogsértést követhetnek el, ha közreműködnek az előkészítésben.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!