Tulajdonos lesz az állam a Balatoni Hajózási Zrt-ben

12,6 milliárd forintnyi forrást terveztek a 4 milliárd forintos tőkéjű, tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. fejlesztései számára.

Balatoni Hajozasi Zrt Tihany Kelen Tulajdonos Allam HAJOZASHU

fotó © Balatoni Hajózási Zrt. Facebook, grafika © HAJOZAS.HU

Jól áll a balatoni uniós források lehívása

A Balaton-régió fejlesztéseire a jelenlegi uniós ciklusban fordítandó, kormányhatározatban nevesített 250 milliárd forintnyi uniós forrásnál várhatóan több pénzt sikerül szereznie az üdülőövezetnek a jó pályázatoknak köszönhetően – derült ki a már elbírált pályázatokat, szerződéskötéseket és már kiutalt támogatásokat összesítő tárcák, szervezetek beszámolóiból a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén Siófokon.

Bóka István, a BFT elnöke örömtelinek nevezte a turisztikai térség teljesítményét az uniós pénzek elnyerése terén.

Reményét fejezte ki, hogy a tavaly decemberben elfogadott kormányhatározatban balatoni fejlesztési célokra meghatározott 100 milliárd forintnyi hazai forrás megszerzése során is ugyanez a tendencia fog érvényesülni.

Kiemelte, hogy a balatoni program egyik legfontosabb eleme a hazai forrásból megvalósítandó vízminőség-védelmi projekt, amelyre mintegy 40 milliárd forintos keret jut.

A balatoni kormányhatározatban mintegy 12,6 milliárd forintnyi forrást terveztek a 4 milliárd forintos jegyzett tőkéjű, tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. fejlesztései számára.

Bóka István, ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az önkormányzatok még várják az állam döntését arról, hogyan kívánja megvalósítani a fejlesztéseket, és milyen feltételei lesznek a forrásjuttatásnak.

hozzátette … az önkormányzati tulajdon átadásáról nincs szó, tudomása szerint a fejlesztési források egy része tőkeemelésként érkezne, amellyel az állam tulajdoni hányadot szerezne a társaságban.

Az, hogy hosszú távon mi lesz a Balatni Hajózási Zrt. sorsa nem lehet tudni.