200 nyaralóhajó jöhet a Tiszára

A települések feladata lesz azoknak a turisztikai attrakcióknak a megvalósítása, amivel bevonzzák a hajózókat.

Felso Tisza Nyaralohajozas Csatornahajo Revesz Mariusz HAJOZASHU

fotó © Mérföld Yachting Utazási Iroda

A nyaralóhajózás beindítását tervezi a kormány a Felső-Tiszán, a Tisza-tó feletti régió turizmusának fellendítése érdekében.

Révész Máriusz közölte: reményei szerint 2019 nyarától indulhat meg a forgalom, egyelőre 20 hajóval, ám a kiépülő turisztikai attrakciók függvényében a jövőben akár 150-200 hajó is járhatja a Felső-Tiszát. Mint elmondta: a 4-14 személyes, maximum 10 kilométer/óra sebességre képes, szálláshelyként is szolgáló hajók jogosítvány nélkül lesznek bérelhetők.

A kormány vállalja a kikötők kiépítését és a 20 hajó beszerzését.

A települések feladata lesz azoknak a turisztikai attrakcióknak a megvalósítása, amivel bevonzzák a hajózókat. A program kivitelezésében számítanak a magántőke megjelenítésére is – tette hozzá. Mindeközben a magyar hajógyártás lassan eltűnik – tesszük hozzá mi.

Révész arról is szólt, hogy a kormány fontos feladatának tekinti a turizmus, a túrázás fellendítését. Ennek nyomán 2010 óta, a többi között, több mint 100 turistaház épült, vagy újult meg, illetve 26 látogatóközpont nyílt a nemzeti parkokban. Ez egyébként valóban nem rossz biznisz, a túrázásért rajongó Garancsi István mostanában egyéb érdekeltségei mellett például vadasparkot, tanösvényt és kilátókat létesít. Orbán Viktor barátja ezt uniós százmilliók segítségével hozza össze.

via MTI