ships-containers-maersk-line-emma-teherhajo-hajozashu

Top 10 hajózási vállalat

A világ tíz legnagyobb hajózási cégének a fele ázsiai, de a rangsor élén mégis egy patinás dán társaság áll.

1. A.P. Moller–Maersk Group.

A koppenhágai központtal dolgozó cég már 110 éve végez tengeri szállítmányozást. 1996 óta a világ legnagyobb konténeres tengeri szállítmányozó cégének tartják. Több mint hatszáz hajóval rendelkezik, ezek összesített kapacitása eléri a 3,8 millió TEU-t. A világ legnagyobb konténeres szállító hajója, az Emma Maersk is a flottája tagja. A dán cég 135 országban – köztük egyébként Magyarországon is – jelen van.

2. Mediterranean Shipping Company S.A.

A genfi székhelyű táraságot 1970-ben alapították, és hajói a világ minden jelentősebb kikötőjében megtalálhatóak. Az MSC 2,3 millió TEU összkapacitással rendelkező 474 hajóval végez szállítmányozást, köztük van a világ a legnagyobb tartályhajói között számon tartott, 13 801 TEU kapacitású MSC Beatrice és MSC Emanuela. 1996 óta hatszor is elnyerte az év hajózási társasága címet.

3. CMA CGM S.A.

A konténerszállítmányozó és hajózási társaság bázisa a franciaországi Marseilles-ben van, központja pedig az Egyesült Államokban, a virginiai Norfolkban található. Az 1851-ben Messageries nationales néven indult, majd Messageries maritimes-re (MM) átkeresztelt társaság megalapítása óta kínálja szolgáltatásait. Később az eredeti cég összeolvadt a Compagnie Generale Maritime (CGM) állami vállalattal, amelyet 1996-ban megvásárolt a Compagnie Maritime d’Affretement (CMA). A társaság később felvásárolta az Australian National Lines-t és a francia Delmas-t is. Ma 200 útvonalon járnak a hajói, amelyek 150 ország 400 kikötőjében fordulnak meg.

4. Evergreen Marine Corporation

Az 1968 alapított tajvani központú cég flottájához több mint 150 hajó tartozik. Ezek 80 ország 241 kikötője között szolgáltatnak. Hajóit könnyű megkülönböztetni zöld színükről. Leányvállalata működik az Egyesült Királyságban és Olaszországban, s tulajdonában van egy másik tajvani cég, a Uniglory Marine Corp.

5. China Ocean Shipping Company (COSCO)

A szállítmányozást és logisztikai szolgáltatásokat végző, Kínából működő céget 1961-ben alapították. Elsősorban szállítmányozást végez, de emellett hajókat is épít és javít, sőtterminálokat is működtet.
Kína első számú személyszállítója, és a világ egyik legnagyobb szárazömlesztettáru-szállítója. Több mint 300 érdekeltséggel rendelkezik, s 550 hajója járja a tengereket. Ezek összkapacitása 30 millió tonnára tehető.

6. Hapag Lloyd

A német céget 1970-ben alapították, de gyökerei a XIX. század közepéig nyúlnak vissza. Jelenleg 147 hajóból áll a flottája.

7. Hanjin Shipping Co. Ltd. (jelenleg csőd közelében)

A dél-koreai bázissal működő társaság 1977 óta működik, jelenleg több mint 200 – egyebek között konténereket, tömegárut és LNG-t szállító – flottával dolgozik, évi 4 millió TEU-t meghaladó kapacitással.

8. Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK)

A Mitsubishi vállalatcsoport részeként működő tokiói központú társaság gyökerei 1870-ig nyúlnak vissza, amikor a Tosza klán megalapította a Tsukumo Shokai Shipping Companyt, amely 1875-től kezdve az első személyszállító járatokat működtette. Jelenleg 776 tengerjárója van, amellett, hogy repülőgépekkel, teherautókkal és vonatokkal is szolgáltat.

9. Mitsui O.S.K. Lines, Ltd (MOL)

Az 1884-ben alapított tokiói székhelyű szállítmányozó társaság elsődleges tevékenysége a nemzetközi hajózás. Flottájában ömlesztett árut szállító hajók éppen úgy megtalálhatóak, mint LNG- és egyéb tartályhajók, valamint konténerszállító hajók.

10. Orient Overseas Container Line

A vízi szállítmányozó és logisztikai cég Hongkongi bázissal működik, tevékenysége 55 országra terjed ki, ahol 280 irodája végez nemzetközi kereskedelmi szolgáltatásokat. Az 1969-ben alapított társaságnak több mint 270 különböző méretű hajóból állóflottája van, amelyben olyan hajók is találhatóak, amelyek extrém körülményeket is elviselnek.

Szállások

Kövess minket Instagramon!

Kövesd Instagram oldalunk a legfrissebb fotós tartalmakért!