Kiszabadult a nigériai kalózok által elrabolt magyar hajós

Kiszabadult és szombaton a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az a magyar állampolgár.

kaloztamadas-egyre-kevesebb-kalozhajo-tusz-fegyveresek-tenger-ocean-hajozashu

Kiszabadult és szombaton a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az a magyar állampolgár, akit októberben raboltak el nigériai kalózok – közölte a TEK .

A TEK főigazgatója által elrendelt vonatkozó szakmai protokoll szerint a TEK válságközpontja az érintett nemzetközi partnerekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az elmúlt hetekben azon dolgozott, hogy a magyar állampolgár társaival együtt épségben hazajuthasson.

Az, hogy milyen módon szabadították ki az egyelőre nem derült ki.

A TEK – a hatályos nemzetközi normák betartásával – továbbra is közreműködik a bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok, valamint terrorista és túszejtő akciók esetén.

Korábbi sajtóhírek szerint október 21-én kalózok támadtak meg Nigéria partjainál egy német konténerhajót, hat embert magukkal vittek és Nigériában fogvatartottak. Akkoriban Hajdú János, a TEK főigazgatója azt mondta: a túsz kiszabadítására egy-két hónap reális idő lehet.

Hajdú János, a TEK főigazgatója, fotó © Krizsán Csaba