104 millió forintot fizettek Nelson admirális hajóján lévő zászlóért

A trafalgari tengeri csatában 13 francia és 9 spanyol hajó süllyedt el. A britek egyetlen hajót sem veszítettek.

fotó © Royal Navy/LA(Phot) Jay Allen

297 ezer fontot fizetett egy licitáló szerdán a Sotheby’s londoni aukcióján annak a zászlónak egy darabjáért, ami Horatio Nelson admirális hajóján, a Victoryn lobogott a trafalgari tengeri csatában.

Az Egyesült Királyság lobogójának (Union Jack) darabját az admirálishoz kötődő egyéb emléktárgyakkal, köztük fegyvereivel és magánleveleivel együtt árverezték el a Sotheby’s királyi és főnemesi családi ereklyéknek szentelt licitjén.

A The Victory Jackként emlegetett lobogó 86*92 centiméteres darabjának leütési árát 80 ezer és 100 ezer font közé becsülték. Végül 297 ezer fontért kelt el. A szerdai aukción az előzetes becsléseket – 150-200 ezer font – jócskán felülmúlva cserélt gazdát Nelson kedvesének, Emma Hamiltonnak egy portréja is; a szerencsés licitáló ezért 369 ezer fontot fizetett.

Fotó: Peter Nicholls


Gabriel Heaton, a Sotheby’s könyv- és kézirat-specialistája szerint a zászlónak gyönyörű története van. Felhasználták az ütközetben halálos sebesülést szenvedett Nelson nagyszabású temetési szertartásán, és néhány darabján az admirálisukat elvesztő hűséges tengerészek osztoztak meg.

Az ütközethez kötődő emléktárgyak népszerűségét mutatja, hogy a trafalgari csatában használt utolsó épen maradt Union Jackért a becsült ár sokszorosát, 384 ezer fontot fizettek 2009-ben. (MTI)

A trafalgari csata:

  • Az angol flotta Horatio Nelson admirális parancsnoksága alatt 1805. október 21-én súlyos vereséget mért a spanyol-francia flottára a trafalgari tengeri csatában.
  • A győzelem Nelson admirális bátorságán és taktikai érzékén múlt. Nelsont egy mesterlövés megölte.
  • Az ütközetben 13 francia és 9 spanyol hajó süllyedt el. A britek egyetlen hajót sem veszítettek. A csatának körülbelül 400 brit, 3400 francia és 1000 spanyol áldozata volt. A francia parancsnok a vereség után öngyilkos lett.