Megérkezett a 36. Amerika Kupa hajóinak (AC75) szabályrendszere

Az AC75 szabályrendszer meghatározta a tervezők számára, hogy hogyan tervezzék és építsék meg a világ leggyorsabb egytestű hajóját.

KÖZZÉ TETTÉK A 36. AMERICA’S CUP – AC75 OSZTÁLY SZABÁLYRENDSZERÉT

2018.03.29. – A Royal New Zealand Yacht Squadron és a Circolo della Vela Sicilia klubbok, valamint az Emirates Team New Zealand és a Challenger of Record – Luna Rossa csapatok közzé tették a 36. America’s Cup AC75 szabályrendszert.


Az AC75 szabályrendszere meghatározza a csapatok számára, hogy milyen tervezési paramétereket használhatnak a 36. America’s Cup-ra nevezni kívánt hajón. Mivel első sorban verseny izgalmának megőrzése, és a fair-play fenntartása a cél, a szabályrendszer megkötései kitérnek a hajó minden pontjára, ám ennek ellenére rengeteg ponton lehetőség nyílik új innovációk bevezetésére is.

A szabályrendszer négy hónapos elkészültét az Emirates Team New Zealand csapat felügyelte, a Luna Rossa Challenge csapattal karöltve.

Örömünkre szolgál, hogy a szabályrendszert, a protokollnak megfelelően, időben közzétehetjük. Nagyon aprólékos volt a munka amit a Challenger of Record csapattal végeztünk, kiváltképp a design, és az alkatrészhasználat része. Úgy érezzük, hogy remek munkát végeztünk. Annak ellenére, hogy szigorú a szabályozás, szerettük volna megtartani az America’s Cup sorozat fő célját, ami a vitorlázásban az innováció és a technológiai fejlődés kihasználása.” nyilatkozta Dan Bernasconi, az Emirates Team New Zealand csapat design koordinátora.

Az AC75 szabályrendszer főbb pontjai:

  • Az alkatrészek számának szigorú korlátozása (hajótest, árbócok, kormánylapát, foil, vitorlák). Ezzel bátorítva a csapatokat, hogy a fejlesztés szimulációban történjen, és ebből kifolyólag kevesebb valós teszt lehessen.
  • Egységes foil karok és mozgató rendszer mindenkinek (kevesebb tervezési idő, és olcsóbb kivitelezés)
  • Egységesített kötélzet mindenkinek
  • One Design árboc

“Az AC75 szabályrendszer meghatározta a tervezők számára, hogy hogyan tervezzék és építsék meg a világ leggyorsabb egytestű hajóját. A szabályrendszer az Emirates Team New Zealand és a Luna Rossa csapatok szoros együttműködésének köszönhető,” mondta Martin Fischer, a Luna Rossa Challenge csapat design koordinátora.

“Ez egy hatalmas mérföldkő, és fordulópont is egyben, mind a szabályrendszer, mind a hajók tervezésében is,” mondja Dan Bernasconi.

“A gondolkodásmódunkat kellett megváltoztatni; nem az igazságos szabályrendszer felállítása volt a cél, hanem a lehető leggyorsabb hajó megtervezése, természetesen a szabályrendszer adta korlátok között. Felhagytunk azzal, hogy megfejtsük a szabály jelentését, és inkább azzal foglalkoztunk, hogy az egyes szavakat kielemezzük, és megkeressük a bennük rejlő lehetőségeket.”

Ez fog várni a legnagyobb jacht tervező elmékre is jövőre, 2019 március 31-én, amikor a csapatok elkezdik bemutatni az első AC75 hajóikat, és az azokhoz használt technológiai innovációkat.

A teljes szabályrendszer letölthető angolul IDE KATTINTVA 


Íme egy bemutató VIDEÓ:

 

forrás: America’s Cup