Egytestű hajókra váltják a katamaránokat a következő Amerika-kupán

Szinte egész biztos, hogy valamilyen foil (szárny) lesz a hajón a minél nagyobb sebesség elérése és a nézők részére a látványos vitorlázás miatt.

Katamaránok helyett egytestű hajókkal versenyeznek majd a vitorlás Amerika Kupa következő, 36. kiírásában – erősítette meg a címvédő Team New Zealand.

A legutóbb győztes csapat, illetve a kihívók között rekorder Luna Rossa jelenleg a lebonyolításról egyeztet, amely szerint 2021-ben Auckland lenne a helyszíne a megmérettetésnek.

A címvédő csapat közleménye szerint egy tervezői csoport, melyet Dan Bernasconi, az Emirates Team New Zealand dizájnfőnöke vezet, több izgalmas koncepción dolgozik, hogy végül megalkossa a szabályzatot.

Szinte egész biztos, hogy valamilyen foil (szárny) lesz a hajón a minél nagyobb sebesség elérése és a nézők részére a látványos vitorlázás miatt.

A tájékoztatás szerint a címvédő már egyeztetett több potenciális kihívóval, és a megbeszélések alapján egységes a szándék, hogy legközelebb egytestű hajókkal versenyezzenek.

Az érintettek szerint ezáltal érdekesebbé válnának a párharcok és az új hajók a profi legénységek minden tagja számára kihívást jelentenének.

A további részleteket szeptember hónap végén jelentik majd be – tette hozzá a Team New Zealand, amely a júniusi döntőben 7-1-re nyert az amerikai Oracle Team USA ellen Bermuda partjainál. Az 1851-ben életre hívott Amerika Kupán legutóbb 50 lábas (15 méter) katamaránokkal versenyeztek az ezüst teáskancsóért, a világ legrégebbi sporttrófeájáért.