Életműdíjat kapott Fa Nándor az 50. Fair play-gálán

A bizottság szerint az emberi teljesítőképesség határait feszegető Fa Nándor a szorgalom, a fegyelmezettség és a kitartás bajnoka.

torok-brigi-photographer-vendee-globe-fa-nandor-spirit-of-hungary-hajozashu

Fa Nándor Vendée Globe 2016-17, fotó © Török Brigi

Fair play életműdíjat vehetett át Fa Nándor hajótervező és szólóvitorlázó kedden a Budapesten megtartott 50. Fair play-gálán.

Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottságának elnöke a rendezvényen kiemelte: kevés ország van, amely fél évszázados múlttal rendelkezik, ha a fair play elismeréséről van szó. Hozzátette, idén rekordot jelentő 50 ajánlás érkezett, s közülük tizenkét sportágban több mint húsz trófeát vagy diplomát osztottak ki.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere videoüzenetében hangsúlyozta: ezen a napon olyan sportembereket díjaztak, akik tevékenységükkel túlmutattak a sporton, és ezzel példaképekké váltak.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke videoüzenetében kiemelte: különleges alkalom, hogy a hazai fair play-bizottság 50. születésnapját ünnepelheti. A testület tevékenysége kibogozhatatlanul összefonódik a MOB-éval, s a becsületes versenyzés elismerésének mindkettőnél fontos szerep jut – jelentette ki.


Életműdíjat kapott a 64 éves Fa Nándor földkerülő vitorlázó

Gál Józseffel 1985-től először kerülték meg közösen a földet a Szent Jupáttal, majd az Alba Regia és a Budapest névre keresztelt, egyaránt saját tervezésű és építésű hajójával szelte a vizeket.

2014-től a Spirit of Hungary vitorlással vágott neki az óceánoknak.

fa-nandor-spirit-of-hungary-vendee-globe-rajt-start-les-sables-dolonne-2016-vitorlazas-race-sailing-hajozashu

A Spirit of Hungary vitorlás és Fa Nándor

Ezzel a hajóval indult el 2016-17-ben harmadszor is a Vendée Globe földkerülő szólóversenyen, ahol nyolcadik helyen ért célba. Ezt követően jelentette be, hogy visszavonul a versenyzéstől.

A bizottság indoklása szerint az emberi teljesítőképesség határait feszegető Fa Nándor a szorgalom, a fegyelmezettség és a kitartás bajnoka, aki teljesítményével beírta magát az egyetemes sport történelemkönyvébe.

Budapest, 2017. október 24.
A Fair Play életműdíjjal kitüntetett Fa Nándor hajótervező, szólóvitorlázó a Magyar Olimpiai Bizottság 50. Fair play díjátadó gáláján a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2017. október 24-én.
MTI Fotó: Soós Lajos