Az első magyar egyedüli földkerülő vitorlázónak el kellett adnia a házát

2018. július 14-én 12 nemzet 30 kiválasztott versenyzője áll majd rajthoz egy különleges szóló földkerülő vitorlázásra. Támogatásra van szükség!

Kopár István, ő az aki 1990-91-ben a magyar vitorlázók közül ELSŐKÉNT kerülte meg a földet egyedül Salammbo nevű Balaton 31-es hajójával!

István magyar lobogó alatt elsőként indult transzatlanti versenyen (America 500 – Colombus Race 1992-ben), majd 1995-ben – szintén egyedül vitorlázva – kelet felől nyugatra haladva kerülte a Jóreménység-fokot. 1996-1997 között a Hongkong Challenge Föld-kerülő vitorlásversenyen elnyerte a Sir Edward Heath Kupát, mint a leggyorsabb Földkerülő hajó kapitánya. Elsőként ő szervezett földkerülő magyar vitorlás csapatot, és 1996-97-ben győzelemre is vezette a MOL-HUngária 1100 nevű 55 lábas hajót.

Kopár István az első magyar, aki egyedül megkerülte a Földet!

2018-ban rajtoló új Golden Globe Race egyik versenyzője lesz.

1968-ban a Sunday Times újság hirdette meg az első kikötés nélküli szólóvitorlás földkerülő versenyt, a Golden Globe Race-t, amelynek díjáért végül a később lovaggá ütött Robin-Knox Johnston a világon elsőként vitorlázta körül a Földet egyedül és kikötés nélkül. Annak idején kilencen vágtak neki a kalandnak, de csak ő ért célba. Az a verseny volt minden későbbi kikötés nélküli szólóvitorlás földkerülő, és ezzel a mai Vendée Globe elődje.

Több Golden Globe-ot azóta nem rendeztek. Most egy ausztrál vitorlázó ötletére és az ő szervezésében születik újjá a verseny. Rendhagyó módon.

A Don McIntyre által szervezett különleges regattán 2018. július 14-én 12 nemzet 30 kiválasztott versenyzője áll majd rajthoz egy olyan szóló földkerülésre, amelyen csak 1988 előtt tervezett, hosszúkieles, 32-36 lábas hajókkal lehet részt venni és a versenyzők útjukon csak az egykori verseny idején ismert technikai eszközöket használhatnak.

Vagyis nem vihetnek magukal GPS-t, autopilotot, tehát szextánssal (a navigációhoz használt kéttükrös szögmérő, amellyel égitestek helyzetét lehet mérni egymáshoz vagy a horizonthoz viszonyítva) papírtérképeken navigálva kell vitorlázniuk, és a hajójuk kormányzásához csak mechanikus szélkormányt használhatnak. A várhatóan fixen felszerelt, a versenyzők által az előrejutáshoz nem hasznosítható, egyirányú kommunikációt jelentő kamerákon kívül semmilyen digitális eszközt nem vihetek magukkal. Még zenehallgatásra is csak kazettás magnót!

Kopár István, nem olyan régen eladta amerikai házát, hogy megvalósítsa az álmát és indulni tudjon a versenyen!!! 

Apró adományok érkeznek hozzá magánszemélyektől, azonban szponzort nem sikerült találnia. Kopár István szeretne magyar lobogó alatt indulni a versenyen, ugyan kettős állampolgár, de a szíve még magyar!

István már megkereste a Miniszterelnökséget akik a Sportért Felelős Államtitkársághoz irányították, onnan pedig a Magyar Turisztikai Ügynökséghez. Egyelőre nem sok sikerrel járt, pedig hatalmas teljesítmény lesz részéről ez az egész verseny.

Újra, hogy kiről is van szó …

Az első magyar aki egyedül vitorlással megkerülte a Földet!!!

Kérjük, hogy aki tud az tegye meg, hogy segíti István felkészülését a versenyre!

Kopár István honlapja ITT érhető el és PayPal-on keresztül bárki tud segíteni: www.koparsailing.com

Ha bonyolultnak gondolod a PayPal rendszert írj nekünk emailt az info@hajozas.hu címre.


István édesapja Dr. Kopár István volt, akit a balatoni hajós élet kiemelkedő személyiségeként ismerhettünk.

A Mahart SC vitorlás szakosztályának alapítója, aki élete utolsó pillanatáig szívén viselte a Balaton és a balatoni hajózás minden gondját. Szikáran határozott, erős akaratú emberként mindig megbízható kitartással küzdött az általa méltónak ítélt célokért.

Részletesen Dr. Kopár István munkásságáról IDE KATTINTVA olvashattok. 2016. december 28-án reggel, életének 92. évében hunyt el.