Hadihajókat újít fel és állít hadrendbe a Magyar Honvédség

2018-ban a 3 aknamentesítő mellett lesz 3 olyan hajó is, amelyek a járőr-és biztosítási feladatok mellett kitudják szolgálni a tűzszerész-tevékenységet.

Baja – An-2 típusú tűzszerész járörhajó a Balatonon, fotó © HAJOZAS.HU

2017. november 15. óta Szilágyi Zsolt Lajos alezredes az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred parancsnoka.

A főtiszt – kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1993 óta szolgál az alakulatnál, korábban az ezred hadihajós parancsnokhelyettese volt. Úgy véli: a katonai szervezetnél strukturális átalakítások nem várhatók, ugyanakkor szemléletbeli változásokra van szükség, elsősorban a kiképzés területén.

Az első hetekben átnéztük, hogy hol tart az alakulat. Kijelöltem néhány munkacsoportot, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy felmérjék az ezred jelenlegi helyzetét. Az ebből levont tapasztalatok alapján pedig megvizsgáljuk az erősségeinket és a gyengéinket – emelte ki Szilágyi alezredes.

Volt időm arra, hogy újra átolvassam, átnézzem az elmúlt időszakban kiadott NATO-doktrínákat. Ezek jó alapot adnak arra, hogy átgondoljam: ebben az új kihívásokkal teli világban, új hadműveleti környezetben, ahol a csapatok egy időben vehetnek részt hagyományos harccselekményekben vagy stabilizációs műveletekben és humanitárius segítségnyújtásban, milyen új műszaki kihívások jelentek meg. Továbbá, hogy a műszaki támogatás rendszerén belül milyen szerepet szánnak a tűzszerész-képességnek – mondta az alezredes.

Megváltozott világ

Bár a mondás szerint az „új seprű jól seper”, Szilágyi Zsolt Lajos alezredes nem tervez nagyobb változásokat. A parancsnokként első alkalommal decemberben megtartott ezredsorakozón is úgy fogalmazott, hogy a kezdeti időszakban nem várható strukturális változás az alakulatnál, viszont újfajta szemléletre és gondolkodásmódra van szükség, mert a megváltozott világban új kihívások jelentek meg.

Nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy az éles robbanóanyagok kezelésében világszínvonalú az ezred.

Az alakulat része a NATO Reagáló Erőnek (NATO Responce Force – NRF), illetve közreműködött a V4 EU-harccsoport tűzszerész moduljában is. Ahhoz, hogy bekapcsolódhassunk ezekbe a készenléti szolgálatokba, komoly feltételeknek kell megfelelni. Ilyen egyrészt az állomány kiválogatása, felkészítése, készenlétbe helyezése. Az alakulat felajánlott tűzszerész-alegységének legközelebb előreláthatóan 2019-ben kell részt vennie az NRF munkájában – hallhattuk az alezredest.

Balesetveszélyes munka

Az új parancsnok azt is jól tudja, hogy az alakulat az elmúlt időszakban mindenekelőtt a 2016. július elsejei hortobágyi robbanás miatt került a figyelem középpontjába. E robbanás során négy tűzszerész vesztette életét, egy ötödik pedig súlyosan megsebesült.

A mi szakmánkban egy balesettel mindig számolnunk kell! Mind a két szakterület, tehát a hadihajózás és a tűzszerész-tevékenység is balesetveszélyes, az utóbbi fokozottan az, hiszen több évtizede a föld alatt lévő robbanótesteket kell hatástalanítani, s e munka közben nemegyszer még a sokéves rutinnal rendelkező, profi tűzszerészt is érheti meglepetés.

Szólnom kell arról is, hogy nagy problémánk az állomány elvándorlása. Az elmúlt években olyan szakemberek váltak ki a rendszerből, akiknek tudása, rutinja nagyon hiányzik az alakulatnál. Némileg szerencse, hogy csak az ezred vesztette el őket, ám tudásuk a „rendszerben maradt”, hiszen többségük a rendőrség tűzszerészszolgálatánál kamatoztatják tovább a képességeiket.

Az alakulattól kivált szakemberek pótlása az egyik legfontosabb feladatunk. Erre már megvan az elképzelésünk, bár első osztályú tűzszerészt képezni időigényes feladat, legalább 4-5 év aktív tűzszerészi munka után válhat valakiből járőrparancsnok. Ez semmiféleképpen nem csökkenthető; ennyi idő alatt gyűjt össze egy másodosztályú tűzszerész annyi tapasztalatot, hogy alkalmas legyen a járőrparancsnoki beosztás ellátására jogosító vizsga megszerzésére – hangsúlyozta a parancsnok, hozzátéve: jelenleg közel húsz első osztályú tűzszerész dolgozik az alakulatnál.

Világszínvonalú eszközök

A tűzszerészek technikai felszereléseiről szólva Szilágyi Zsolt Lajos alezredes kiemelte: az elmúlt években kapott komoly támogatásnak köszönhetően jelenleg rendelkeznek minden olyan eszközzel, amellyel a munkájukat 21. századi körülmények között és biztonságosan tudják végrehajtani. Egyebek mellett TAC–6 moduláris, nehéz tűzszerész védőruhát (a jelenleg is használt EOD–9-es kiváltására), Englo Bart 2 típusú, nagy teljesítményű robbantógépet, Wizard G2 kis teljesítményű akkumulátoros robbantógépet, Garmin navigációs eszközöket, Toyota Hilux tűzszerész-gépjárműveket, nagymélységű bombakereső felszerelést, hordozható munkatér-világítást is kaptak.

Ugyancsak rendelkezik minden, az alapfeladatok ellátáshoz szükséges technikai eszközzel a hadihajós alosztály is.

A jelenleg rendszerben lévő hadihajók – három aknamentesítő hajó, három aknásznaszád, egy parancsnoki motoros és a lakóhajó – mindegyike teljes mértékben hadra fogható, karbantartásuk rendszeres és előírás szerinti. Az aknamentesítők nautikai berendezéseit a 2010-es évek elején modernizálták, a radarrendszerük és a mélységmérő berendezésük világszínvonalú. A naszádok felújítása is megtörtént, közülük a BAJA nyaranta a Balatonon járőrözik – többek között azért, mert a lehető legmodernebb, környezetbarát motor hajtja –, s ha szükséges, segíti a tűzszerészek munkáját.

Tervezzük újabb két aknásznaszád felújítását.

Ha minden jól megy, akkor az év második felében bővülhet a hadihajósok állománytáblája, s ezáltal a képességeik. Ez azt jelenti, hogy ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor 2018-ban a három aknamentesítő hajó mellett lesz három olyan járőrhajónk is, amelyek az általános járőr- és harcbiztosítási feladatok mellett képesek kiszolgálni a tűzszerész-tevékenységet, illetve 250 kilogrammig alkalmasak robbanótestek vízből történő kiemelésére is – vázolta a terveket Szilágyi Zsolt Lajos alezredes. – a honvedelem.hu portálon.


Szilágyi Zsolt Lajos a tatai katonai kollégium elvégzése után 1989-ben a Kalinyingrádi Katonai Műszaki Egyetemen kezdte meg felsőfokú katonai tanulmányait, ám innen 1990-ben, a rendszerváltást követően hazarendelték. A Kossuth Lajos Katonai Műszaki Főiskola műszaki-útépítő szakán végzett, 1993-ban avatták tisztté. A műszaki szakirányok közül a hadihajóst választotta, végigjárta a ranglétrát a hajó első tisztjétől a hadihajós osztály törzsfőnöki beosztásáig. A Honvéd Folyami Flottilla 2001-es felszámolását követően hat évet töltött a Katonai Biztonsági Hivatal kötelékében, majd 2007-ben, az alakulat akkori parancsnokának kérésére, visszakerült az ezredhez és hadihajós parancsnokhelyettesként dolgozott tovább. Közben 2014 novemberétől hat hónapon át Koszovóban, a KFOR-misszióban teljesített külszolgálatot: a Novo Seló-i tábor első magyar parancsnoka volt.