20.000 ember rekedet tengerjáró hajókon a Harvey hurrikán miatt

Négy tengerjáró hajó nem tud kikötni a texasi Galvestonban a Harvey hurrikán miatt. Összesen körülbelül 20 ezer utas rekedt a tengeren.

Négy tengerjáró hajó nem tud kikötni a texasi Galvestonban a Harvey hurrikán miatt. Összesen körülbelül 20 ezer utas rekedt a tengeren.

A hajóknak hétvégén kellett volna kikötnie, a várható erős széllökések miatt viszont már péntek délben lezárták a galvestoni kikötőt – írja a Houston Chronicle.

A Royal Caribbean nevű társaság Liberty of the Seas nevű hajója pénteken indult el a mexikói partoktól, de biztos távolságban maradt a vihartól.

A társaság szóvivője, Owen Torres a Washinton Postnak azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a hurrikán útvonalát, és tájékoztatják az utasokat, ha változtatni kell az útvonalon. Egyelőre még reménykednek benne, hogy az eredeti terveknek megfelelően kiköthetnek Galvestonban, de csak akkor térnek vissza a kikötőbe, ha elég biztonságos lesz.

 

Két másik hajó, a Carnival Freedom és Carnival Valor szombaton érkezett volna meg, ezek a tengeren maradtak.

A tervek szerint New Orleansban kötnek majd ki plusz üzemanyagért és ellátmányért az utasok számára. Az utasoknak felajánlják majd, hogy szálljanak ki a városban, de a hajtótársaság nyomatékosan azt tanácsolta mindenkinek, hogy inkább maradjanak a fedélzeten.

A hajótársaságokkal és a parti őrséggel együtt most azon dolgozunk, hogy minél hamarabb és minél bizontságosabban megérkezhessenek a hajók” – mondta Peter Simons, a kikötő igazgatója.

A sétahajó járatok indítása egyébként hatalmas üzlet a szigeten fekvő városnak: csak idén már több mint 1 millió utasuk volt a társaságoknak.

A Harvey hurrikán péntek éjjel, Rockport városánál érte el a szárazföldet.

(via: Origo)