A Horn-fok a vitorlázás Mount Everest-je

A világ egyik legveszélyesebb hajózási útvonala. Ez az a hely, ahol igazán a természet az úr.

cape-horn-horn-fok-del-amerika-vitorlazas-sailing-volvo-ocean-race-vendee-globe-hajozashu

A Horn-fok a tengerészek és a vitorlások szemében kitüntetett helyet foglal el. A nagy távolság és a veszélyes időjárási viszonyok miatt a Horn-fok körbehajózása a vitorlások körében felér a Mount Everest megmászásával.

A híres-hírhedt fokot körbevitorlázni azonban olyan emberfeletti fizikai, szellemi és lelki teljesítmény, amely csak néhány kiválasztottnak adatik meg az életben.

A Horn-fok a dél-amerikai kontinenshez tartozó egyik legdélebbi fekvésű szárazföld, amely a d. sz. 55° 58′ 48″, ny. h. 67° 17′ 21″ koordinátákon található. A fok a Hermite-szigetek néven ismert szigetcsoport egyik tagján, a Horn-szigeten található, a részben Chiléhez, részben Argentínához tartozó tűzföldi szigetvilágban.

A fok eredeti neve “Kaap Hoorn” volt, amelyet holland hajósok adtak a hollandiai Hoorn város emlékére. Az elnevezést az angol és a spanyol nyelv is átvette, de mindkét nyelvben mást jelent (az angolban “szarv”, míg a spanyolban “tűzhely” a jelentése a “horn”, illetve a “hornos” szónak).

A fok körüli vizek azonban különösen nagy veszélyeket rejtettek a vitorláshajóknak, mivel gyakoriak az erős szelek, az erőteljes áramlatok és az Antarktiszról leváló jéghegyek, emiatt a fok körül igen sok hajótörést jegyeztek fel.

A fok Chile part menti felségvizein található, és a chilei haditengerészet egy támaszpontot üzemeltet a Horn-szigeten, amelynek részei a szálláshelyek, kápolna és egy világítótorony. A támaszponttól nem messze található egy emlékmű, amely egy albatroszt ábrázol, és a fok körüli veszélyes vizeken életüket vesztett hajósok emlékére emelték.

A Szuezi-csatorna és a Panama-csatorna megnyitása ellenére a Horn-fok körül vezető útvonal teszi lehetővé a föld körbehajózását a legrövidebb idő alatt.

Emiatt, illetve a szabadidős és verseny vitorlázás elterjedése miatt egyre gyakrabban hajóznak erre. Számos rangos nemzetközi vitorlásverseny, mint pl. a Volvo Ocean Race, és a Vendée Globe útvonala vezet erre, és a föld körüli hajózás sebességrekordját megdönteni kívánók is erre szoktak hajózni.

cape-horn-horn-fok-del-amerika-vitorlazas-sailing-volvo-ocean-race-vendee-globe-hajozashu-storm-rain

Hajózási veszélyek

“Számos tényező nehezíti meg a Horn-fok körül a hajózást és tette ezt az útvonalat a világ egyik legveszélyesebb hajózási útvonalává.”

Az átjárók szűkössége rendkívül megnehezítette a manőverezést, és déli óceánokon általában is nehéz volt hajózni a viharos szelek miatt, a Horn-fok fekvése pedig szélsőségesen déli (összehasonlításképpen, az Afrika déli csücskénél található Agulhas-fok a 35° déli fokon , míg Új-Zéland legdélebbi pontja is csak a 47° déli szélességi fokon fekszik).

Nézzünk egy kis szél információt a Horn-fok környékén

  • A Horn-fokot az Üvöltő Negyvenesek (‘Roaring Forties’) uralják: a nyugatról keletre fújó, átlag 30 km/h feletti sebességű, jellemzően 100 km/h körüli lökésekkel tarkított szelek szárazföld hiányában akadálytalanul tombolhatnak.
  • A fok azonban még ennél is délebbre, a Dühöngő Ötvenesek (‘Furious Fifties’) és a Sikító Hatvanasok (‘Screaming Sixties’) hazájába esik.

A Horn-fok megkerüléséhez azonban szükséges az 56° déli szélességi fok alá, vagyis a legvadabb szélviharok térségébe hajózni. A szeleket még veszélyesebbé teszi, hogy az Andok déli vonulatai és az Antarktisz közötti, viszonylag keskeny csatornában még inkább felerősödnek a szelek.

A déli óceánokon uralkodó viharos időjárásnak megfelelően hatalmas hullámok alakulnak ki, amelyek akadálytalanul vándorolnak az óceánokon. A Horn-foktól délre azonban aránylag keskeny csatornán kell áthaladniuk a hajóknak, amelynek eredményeként a hullámok keskenyebbek és magasabbak lesznek. A Drake-átjárón keresztül keleti irányba haladó erős áramlat és az ellenkező irányba fújó szelek még inkább fel tudják korbácsolni a tengert.

A „normális” hullámzás mellett a Horn-fok körüli tenger hírhedt az akár 15-20 méteres magasságot is elérő hullámóriások előfordulása miatt.


Ez az a hely, ahol igazán a természet az úr.