Elképesztő balatoni vitorlás fotó a Magyar Sportmúzeum falán

A “Havária a Balatonon” című Török Brigi által készített kép az egyetlen vitorlázás témájú kép, mely helyet kapott az Ezüstgerely tárlaton 2018-ban.

Balatoni-Havaria-Magyar-Olimpiai-Bizottsag-Ezustgerely-Dij-2018-Olimpiai-Muzeum-Sportfotozas-Torok-Brigi-HAJOZASHU

“Havária a Balatonon”  fotó © Török Brigi

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítóépületében, a SportAgórában kedden megnyílt az Ezüstgerely 2018 – Sport a kortárs magyar művészetben című kiállítás.

A kiállítást dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, az Ezüstgerely albizottság elnöke, Vékássy Bálint MOB-főtitkár és dr. Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász, a MOB elnökségének tagja, a Mező Ferenc Sportbizottság elnökségi kapcsolattartója nyitotta meg.

fotó © HAJOZAS.HU

Az Ezüstgerely pályázat több mint fél évszázada honorálja a tehetséges művészeket, akiknek szemléletmódjától, alkotó fantáziájától nem idegen a sport világa.

Az Ezüstgerely Albizottság – hagyományainak megfelelően – hangsúlyozottan művészi igénnyel készült, a sport, az olimpia, a testnevelés és a természetjárás, azaz a testkultúra egész területének témavilágát felölelő alkotásokat díjaz neves szakmai zsűri bevonásával már 1961-óta.

Idén 592 pályaműből választotta ki a zsűri azokat a képeket melyek helyet kaptak a Magyar Sportmúzeumban április 07.-ig megtekinthető kiállításon. A kiállított képek és alkotások közül kerültek ki az idei Ezüstgerely pályázat díjazottjai is.


Nagy öröm számunkra vitorlázás és Balaton szerető embereknek hogy a kiállításon szereplő alkotások között van egy a Balatonon, vitorlás versenyen készült fotó is.

A “Havária a Balatonon” című Török Brigi által készített kép az egyetlen vitorlázás témájú kép, mely helyet kapott a tárlaton.

Török Brigi a kiállításon, fotó © HAJOZAS.HU


Az eseményre Brigi meghívta a Hajozas.hu magazint, Magyarország elsőszámú hajós, vitorlás portálját. Örömmel vettünk részt a kiállítással egybekötött díjkiosztón, amely után Brigi nyilatkozott oldalunknak:

Mikor és hol készítetted a fotót? 

Török Brigi: 2016. június közepén tartják a gyerekek egyik legnépszerűbb versenyét a Csoki Kupát, Balatonföldváron a Spartacus szervezésében. Az első nap nagyon viharos volt, sok versenyző nem is indult, a bevállalósabbak viszont nagy küzdelmek és borulások közepette tudták csak teljesíteni a futamot. A képen a BS Fűzfő csapat egyik lány versenyzője Tóth Zelma és edzője Margitics Botond látható.

Mikor kellett a pályázatot benyújtani, és hogy zajlik a bírálat?

Török Brigi: Január elején nyújtottam be a pályázatra a fotót. Ez az egyetlen olyan verseny, ahol nem kiváncsiak arra, hogy mikor és hol készült a kép, ki szerepel rajta, hanem magát a kompozíciót bírálják. A fotókat egy több tagból álló szakmai zsűri bírálja. Idén Habik Csaba, Bánkuti András és Szigeti Tamás fotóriporterek kezében volt a döntés.

Hogy élted meg a kiállítást, mit jelent számodra ez az elismerés?

Török Brigi: A legjobbak között szerepelni mindig felemelő dolog. Büszkeséggel tölt el, hogy az induló pályaművekből az enyémet is a kiállításra alkalmasnak találta a szakmai zsűri. Továbbra is azon fogok dolgozni, hogy minél jobban fejlesszem a tudásomat és szeretném egyszer én is a kezemben tartani az első helyért járó szobrot. Gratulálok a pályatársaknak!


„A Magyar Olimpiai Bizottság alapfeladata az olimpiai eszme, a sportban rejlő értékek minél szélesebb körben való népszerűsítése, terjesztése.

Erre a legtöbb esetben sportesemények, az aktív sporthoz kötődő rendezvények kapcsán kerül sor, és a legritkább esetben egy művészeti pályázat okán. A sport jóval több, mint maga a tevékenység, és kevés dolog teszi ezt olyan nyilvánvalóvá, mint az Ezüstgerely-pályázat” – fogalmazott a pályázat eszmeiségét összefoglalva Vékássy Bálint.

Az alkotóknak a következő megmérettetésre közel két évet kell majd várniuk, mivel várhatólag 2019-ben kerül meghirdetésre a következő Ezüstgerely pályázat.

Ezüstgerely díjkiosztó ünnepség, fotó © HAJOZAS.HU