Biztonságos elindulás a kikötőből

sailboat-marina-kikoto-elindulas-hajozashu

1 / 4

Készüljünk fel! Vegyük be a hajópallót ha van, csatlakozzunk le a parti tápegységekről, készítsük elő a felszereléseket (pl. csáklya), kapcsoljuk be a műszereket, ellenőrizzük a motor működését.
A kikötőköteleket, amikor csak lehetséges, a hajóról engedjük el! Fontos, hogy a kötél csomómentes legyen.
A fő tartókötelek a hajó szél felőli kötelei! A hajó súlyának legnagyobb részét a kikötőben a szél felőli kötelek tartják, emiatt ezek elengedése jelenti az elindulás manőverének döntő pillanatát.

sailboat-marina-kikoto-elindulas-hajozashu

2 / 4

1.Tervezzük meg a manővert: Gondoljuk végig előre, hogy merre fogjuk a partot elhagyni, milyen a hajónkat befolyásoló tényezőkkel kell számolnunk (szélviszonyok, áramlás, egyéb hajók, stb.), milyen rögzítőket kell eloldanunk, mennyi sebességre lesz szükségünk a manőverezéshez. A sebesség megválasztásánál vegyük figyelembe a szélerősséget.

2.Osszuk ki a feladatokat: A csapatunk csak akkor tudja az általunk kigondolt manővert jól végrehajtani, ha tudja, hogy mi a feladata. Minden egyes feladatot egy bizonyos embernek osszunk ki és magyarázzuk is el neki, hogy mit kell csinálnia a manőver során.

elindulas-kikoto-puffer-manover-hajozashu

3 / 4

A puffereket a kikötőből való kiérést követően szedjük be! Amíg a manőverünk teljesen nem fejeződött be bármikor előfordulhat, hogy nem várt okból ismét visszakerülünk a part közelébe (ottfelejtett felszerelés, felcsavart mooring-kötél, stb.)
A kapitány lehetőség szerint csak a kormányt és a gázkart kezelje! Mindenki a saját feladatával foglakozzon.
A kikötőben mindig elővigyázatosan és lassan közlekedjünk!  A kikötő forgalmas terep. Bármikor nemvárt esemény részesei lehetünk. Ha a körülmények nem követelik meg, a lehető legkisebb gázzal közlekedjünk.

elindulas-kikoto-puffer-manover-hajozashu

4 / 4

Ne féljünk a manőver megismétlésétől!  A megismételt manőver sokkal kevésbé kínos, mint amikor a hajónkon okozunk károkat.

Legyünk felkészülve a legrosszabra! Mindig próbáljunk meg úgy hajózni és manőverünket úgy megtervezni, hogy ha valamelyik részlete nem sikerül, akkor tudjunk gyorsan előállni egy alternatív megoldással.

Természetesen az elindulás manőverének még számtalan trükkje van, de kitartó gyakorlással ezt is meg lehet tanulni. Nagyobb szélben persze fokozottan oda kell figyelnünk, mivel ilyenkor jóval kevesebb helyünk és időnk van korrigálni.

Zoli

hajós